Ännu mer zucchini – istället för krossade tomater.

11 augusti, 2018
Kategori:

 

Jag fick en väldig massa förslag på zucchinirätter förra veckan när jag tipsade om zucchinipastan. Så fint, tack alla!

Har prövat en hel drös med olika grejer, som zucchinigratäng, plättar och olika röror. Det roligaste med att ha nästintill obegränsat med en viss ingrediens är helt klart allt experimenterande som det leder till. Går en och köper råvaror i mataffären är det kanske inte alltför ofta för att experimentera hej vilt, utan då har en ju näst intill alltid en plan. Men här, med landet fullt av zucchini, har det experimenterats vill jag lova. En riktigt lyckad grej som jag nu gjort storkok av och fyllt frysen med är en sorts variant på krossade tomater. Fast zucchini då. Perfekt som bas till olika pastasåser och grytor. Dessutom mixar jag röran fint så att barnen inte blir för petiga, och på så vis har jag lyckats få i dem en massa zucchini utan att de märkt det, de små grönsaksrädda rackarna.

En annan fin grej är att det funkar bra att använda de där stora, nästintill förvuxna frukterna som börjat utveckla kärnhus. Mixar man så märks det inte. Och mängden grönsaker är inte heller jättenoga. Jag tänker att meningen är att man tager vad man haver liksom. Här har jag använt en bamsezucchini, och tre medelstora tomater.

Dela grönsakerna i mindre bitar. Hetta upp rapsolja i en stor gryta eller kastrull och häll i grönsaksbitarna. Låt puttra tills det blivit såsigt och allt är riktigt mjukt. Låt svalna lite och mixa sedan fint med stavmixer. Vill man krydda innan infrysning kan man ju göra det också. Kanske ha med några vitlöksklyftor när såsen puttrar, eller  färska trädgårdskryddor som basilika eller libbsticka.

Endast zucchini och tomater. Tjoff in i frysen och redo för köttfärssås eller pastan eller vad som helst.

Idag plockade jag fram en burk som jag hällde över stekt lammfärs, kryddade med en massa vitlök och hällde på grädde och lite soja. Smarrig lammfärssås som barnen älskade! Jublade inombords över allt grönt de smaskade i sig.

Och blommorna på bordet hittade jag till min förvåning i köksträdgården häromdagen. Har väl aldrig sett på maken till söta blommor, nämligen plocksallaten som gått i blom. Sicken överraskning!

Alla hönorna i hagen.
Ett loppisfynd och trädgårdsmaten som inte torkat bort.