Av stängseltråd och skrot

28 augusti, 2013
Kategori:

Igår eftermiddag fick jag ett ryck. Jag har hittat en rund metallgrej som förmodligen varit någon slags hjul en gång i tiden i vårt magasin. Jag har väl sett den tusen gånger tidigare, och tänkt att det där kan man nog göra något av, men inte tänkt närmre på saken. Så igår bara flimrade den där grejen förbi i huvudet på mig och det slog mig att det var ju en ljuskrona. Såklart. Så jag gick ut och rotade fram metallhjulet och letade fram en rulle med stängseltråd (som tjock ståltråd, världens bästa pysselmaterial som alltid finns i mängder här hemma!) och satte igång.
 Först fick den där rostiga grejen ett ordentligt bad och sen satte jag igång att göra ljushållare. Jag tog en ljusstump och bara virade ståltråd några varv omkring, sparade en bit tråd och knipsade av. Sedan fäste jag hela grejen vid metallstommen ordentligt. Tog ett par gånger innan jag fick till den första som jag ville men sen gick det bättre. Fem ljushållare fick det bli, och sedan knipsade jag till fem långa bitar ståltråd som jag hängde själva kronan i och fäste ihop i toppen och böjde till en liten ögla att hänga alltihop i.


I ”riktiga” ljuskronor hänger det ju ofta prismor, och jag tänkte mig att jag skulle göra min egen variant, så jag tog porslinsskärvor från smyckestillverkningen och borrade hål i. Sedan hängde jag dem i ljushållarna med lite tunnare ståltråd. Något fattades dock, så jag plockade lite rönnbär och trädde upp på sytråd och hängde i. De lär ju inte hålla sig fina jättelänge, men det är ju roligt att variera sig. Till vintern skulle man ju kunna hänga lingonris eller något annat grönt i istället till exempel. Sedan hängde jag hela härligheten i pilträdet i trädgården över vårat trädgårdsbord. Mysigt blev det och väldigt fint när den snurrar lite långsamt i vinden. Finheter av bara lite skrot och trasigt porslin, det är återbruk när det är som bäst!

Dagens snabba
Det stora träskoinlägget