”Bara det är friskt.”

21 mars, 2016
Visst har nog de flesta hört någon säga det. Och kanske till och med sagt det själva, i alla välmening. 
För jag förstår ju det. Att det alltid sägs med välvilja.
Men den här graviditeten har jag ändå blivit lite ledsen varje gång jag fått höra det. 
” Vill ni ha en pojke eller flicka? Nej det spelar ingen roll förstås. Bara det är friskt.”
Bara det är friskt. 
Bara det är normalt. Bara det är som andra.
Men om det inte är det då? Får vi inte önska oss det här barnet då?
I början av graviditeten fick vi veta att vårt barn löpte större risk än många att ha någon utav tre kromosomavvikelser och här och här har jag skrivit lite om det tidigare. Vi fick trots att vi tackat nej till KUB-test veta att vår bebis hade en så ovanligt bred vätskespalt i nacken att de kände sig tvungna att tala om det för oss. Att en så bred spalt oftast betyder att barnet har någon form av kromosomavvikelse.
Bara det är friskt.
Men det jag hoppas mest av allt är att vårt barn ska få känna sig önskad och värdefull precis som hon är. Att hon räknas. Oavsett hur många kromosomer hon har. Att hon alltid får vara sig själv.
Givetvis hoppas jag också innerligt att alla mina barn ska få må bra och slippa sjukdomar så långt som möjligt. Men när det inte är möjligt, då vill jag att de får känna sig välkomna och inkluderade ändå.
Idag är det den internationella Downs syndrom-dagen och förra året hakade vi på initiativet Rocka Sockorna för att uppmärksamma detta. Det här året känns det väldigt speciellt och ännu viktigare för oss.
Viktigt att vartenda barn och varenda vuxen har rätt att finnas till och är värdefull.
Att vår flicka, som trots allt visade sig födas med en helt vanlig uppsättning kromosomer, har rätt att vara precis som hon är.
För med eller utan extra kromosom har vi alla våra egenheter och olikheter, styrkor och svagheter, och jag tror inte på att försöka sortera bort det som är udda.
Idag har vi på oss udda strumpor och skriker lite extra högt att olika är bra. För vår dotters och alla andra lika olika och lika underbara barns skull.
Hon har ett namn!
Äntligen