Ett första steg mot solceller

13 februari, 2020
Kategori:

Betalt samarbete med Solcellsofferter.se

Ett ständigt pågående projekt här hemma på gården är att ta tillvara och utnyttja de resurser vi har. Vi omvandlar gräs i betesmarker till mat via korna, odlingsbar mark blir mat till både djur och människor, skogen vårdas och tas tillvara som virke,  och i största möjliga mån försöker vi ta till vara och använda allt det vi redan har här.  En hitintills outnyttjad resurs som vi skulle vilja ta till vara på är solen! 

Jag tror absolut på solceller som framtidens energikälla, inte minst ur ett klimatperspektiv.  Något jag funderat över är dock hur stor klimatpåverkan produktionen av själva solcellerna har, men efter att ha läst på lite har jag förstått att det bara tar ett par år innan man har gjort en klimatvinst, alltså tagit till vara mer energi än vad som gått åt i produktionen av solcellerna. Att man dessutom kan sälja överskottsel som man själv inte gör av med till ett elbolag, och på så vis göra en liten vinst på sikt (I Sverige räknar man med att solcellerna har betalat sig själva efter 10-15 år, beroende på hur stor anläggning man investerat i.) är ju fantastiskt bra. 

Marknaden för solceller har fått ett uppsving de senaste åren, och eftersom så många privatpersoner och företag valt att investera i solceller har de både blivit mycket billigare – och bättre. Det går dessutom att få investeringsstöd på upp till 20 procent av investeringskostnaden, och ROT-avdrag kan användas för installationen. Vi funderar på att så småningom installera solceller på ett av våra ladugårdstak när taket där ändå måste bytas, då minskas kostnaden även där eftersom jobbet liksom ändå måste göras. 

 Jag tror att många liksom vi skulle vilja ha solceller på sitt hustak, eller som vi tänker, på ladugårdstaket, men kanske inte vet hur man ska gå till väga eller var man ska börja. Ett riktigt bra sätt att börja på är att surfa in på solcellsofferter.se. En helt gratis tjänst som man kan använda utan att binda upp sig till någonting. På bara ett par minuter fyller man i uppgifter om var man bor och var man skulle vilja placera sina solceller. Därefter får man upp till tre offerter från företag i närheten och kan därifrån ta ställning till hur man vill gå vidare. Företagen som kommer med offerter kan dessutom hjälpa till och ge råd och planering inför projektet. De är ju proffs och vet vad som gäller med bygglov, ansökningar och stöd o.s.v. 

På Solcellsofferters hemsida finns en intressant blogg på ämnet solceller där det går att ta reda på det mesta i ämnet. Så bra att kunna läsa på och ta reda på hur det funkar med solceller, och sedan snabbt få offerter från seriösa företag med mycket erfarenhet av solceller och installationer. Som sagt är det gratis att använda tjänsten och man behöver inte gå vidare när man fått offerterna om man inte vill. 

Fantastiskt bra med en tjänst som hjälper en att komma igång när man inte vet riktigt var man ska börja!

Förmiddagarna med getterna
Minisemlor, snödroppar och Moberg