Grässkörd

18 juni, 2021
Kategori:

 

Vi är mitt uppe i grässkörden här. Bråda dagar, men också lite högtidligt och sådär så man känner nerven och allvaret på något vis. Det är några veckor när gräset går före det mesta för Jonas del. Jag sköter markservice och barn och hejar på.

Och på sätt och vis är det ändå lite lugnare med gräset i år. Vi har gjort en del omstruktureringar på gården under året, och nu föder vi inte längre upp tjurar till slakt, utan har bara dikor med kalvar. Tjurar som ska växa behöver mycket och bra foder för att växa under vintern, och därför har vi behövt ta tre skördar, och första skörden ganska tidigt. Nu när vi bara har dikor, och säljer kalvarna på hösten behövs helt enkelt inte lika mycket vinterfoder. Jämför man med första åren i Kulla när vi var mjölkbönder är det här rena rama semestern. Med mjölkkor är det ännu mer som måste stämma och tajmas när det kommer till gräset. I år satsar vi på en ordentlig skörd nu, och en lite mindre senare i sommar. Resten av gräset får betas av djuren på sensommaren.

Inget regn i sikte, så vi hoppas hinna klart med skörden innan midsommar.

Det är så vackert med stränglagt gräs tycker jag. Långa, slingrande rader som gör mönster i landskapet. Och så de här junikvällarna i guldskimmer. Som jag njuter av det. Och barnen får gärna vara uppe länge, fast att de har fritids och förskola ett par veckor till. Jag och barnen tar lite sovmorgnar och försöker få till lite sommarlovskänsla ändå.

Och Albert växer så det knakar. Alltså, HJÄLP vad glad jag är att vi valde att skaffa hund nu. Som vi funderat fram och tillbaka och vägt för- och nackdelar, och så visar det sig att fördelarna väger över de små nackdelarna med råge. Älskade lilla hund.

Vi inspekterade grässträngarna närmast gården igårkväll och Albert njöt av att springa mellan raderna.

Har ju varit bedrövligt dålig på att blogga denna vår och försommar. Det har inte varit planerat, men jag har haft mycket annat jobb och orken har bara försvunnit. Nu är det lite lugnare i alla fall, och jag känner mig pepp på blogg. Hoppas ni vill läsa!

Om att sålla, energikalkylen och lite rosor
Juni