Knappörhängen

8 maj, 2015
Kategori:
Jag har fått massvis med gamla tygstuvar från 50- 60- och 70-talet av min mormor som sydde väldigt mycket på den tiden. 
Allt har hon sparat, även små pyttebitar som inte går att sy något av, men som är perfekta som pysselmaterial! Jag fullkomligt älskar de här gamla tygbitarna i blommigt, randigt, rutigt och prickigt. Både mönster och färger är fantastiska.
De roligaste att pyssla tycker jag är saker som går att använda och inte bara är till för att ses på. Ni vet ju att jag snöat in rätt rejält på smycken till och från, och nu är det dags igen.
Världens enklaste pyssel. Jag har använt mig av en knappsats för att tillverka egna tygklädda knappar (Det finns att köpa i olika storlekar i de flesta hobby- eller sybehörsbutiker.), mormors små tygbitar, lim och örhängesstift.

Det brukar följa med en beskrivning i förpackningen när man köper knappsatsen, så det behövs inte någon utförlig beskrivning här. Det är verkligen superenkelt i alla fall. Man klipper ut en rundel, lägger den med avigsidan upp i den lilla runda plastgrejen, lägger på överdelen till knappen och viker in tyget. Sedan lägger man på baksidan av knappen och trycker till ordentligt. Det som är lite pilligt är att vika in tyget ordentligt så det inte blir en massa veck på knappen. Men svårare än så är det inte!

Sedan har jag limmat fast örhängesstift på baksidan med superlim. Kan tänka mig att det går att göra en massa andra fina smycken också av knapparna. Armband och halsband, eller en fin brosch. Kanske brodera något på tyget först.. Eller bara piffa upp ett gammalt plagg med nya fina knappar. Klädda knappar är bland det finaste helt enkelt!

Favoriter i repris - Svartvinbärsbladste och Maskrosmarmelad
En hel massa frågor och svar