Lite snällare påskpynt

22 mars, 2015
Kategori:
Förra året när det började bli dags att påskpynta började jag fundera litegrann på varifrån alla färgglada fjädrar egentligen kommer ifrån och hur produktionen funkar. I mitt stilla sinne har jag nog alltid trott att det är någon sorts fuskfjädrar som framställt på syntetiskt vis. Eller jag har nog helt enkelt inte tänkt särskilt mycket på det alls. 
Men när jag började leta och läsa om hur produktionen av påskfjädrar ofta går till så blev jag inte så värst sugen på att ha dem i mitt ris längre. De flesta produceras långt ifrån Sverige och många fåglar plågas för att vi ska få ha färggranna fjädrar i våra påskris. Märkningen av fjädrar är heller inte så noga, så det är svårt att veta vilka fjädrar som producerats schysst och inte. 
Då tycker jag såklart att man istället slår två flugor i en smäll – är snäll mot höns och gör något kul dvs. påskpysslar sitt eget pynt! Eller letar upp ett hönshus i närheten och frågar ägaren om man möjligtvis får kolla efter fjädrar som hönsen tappat av sig själva. Det gör de mest på hösten så då gäller det att planera påskpysslet i tid!

 
I mitt ris som åkte in idag hängde jag upp pastelliga minipompoms som jag knåpade ihop av servetter förra året (Googla pompoms så hittar ni massvis med beskrivningar av hur man enkelt fixar egna.),

och små virkade rundlar som jag gjorde till påsken för två år sedan. Här kommer en ungefärlig beskrivning om hur jag gjorde dem. Kan man bara grunderna i virkning är det verkligen piece of cake.

Jag använde mig av bomullsgarn i två olika tjocklekar. Ett tjockare till rundeln i mitten, och ett vitt jättetunt till kanterna.

Börja med det tjockare garnet och virka 4 luftmaskor (lm). Slut till en ring med en smygmaska (sm) i förstas lm.
Varv 1. Virka 12 fasta maskor (fm) med omtag om ringen.
Varv 2. Byt till ett tunt garn och mindra virknål som passar garnet. Virka 2 lm och 2 fm i samma maska.Virka sedan 3 fm i varje fm på föregående varv. Avsluta varvet med en sm så varvet sluts.
Varv 3. 3 lm, 1 fm i samma maska. *Hoppa över två maskor, 1 fm, 3 lm och en 1 fm i samma maska*. Repetera från * till * tills varvet är slut. Slut varvet med en sm. Virka ca 35 lm till en ögla att hänga ”blomman” i. Klart!

En liten makeover
27