Mandelkaka med citron och ricotta

13 april, 2015
Kategori:
Av diverse anledningar hade jag en hel massa citroner och ricottaost i kylen som nog skulle må bäst av att användas idag. Funderade några varv på vad det skulle kunna tänkas bli, och bestämde mig sedan efter att ha läst ett gäng recept på olika kak- och pajvarianter för att testa små citronkakor med ricotta, gjorda på mandelmjöl. Istället för en stor kaka gjorde jag alltså några mindre i portionsformar.

Och just som jag höll på som bäst med själva fotograferandet smög sig en lite sockertång in i bild och knyckte citronen…
Fast sen kom han som höll i tången på att kaka smakar bättre än citron…
.. och när den här bilden var tagen tog det inte många sekunder innan jag vackert fick ge mig och sätta mig vid köksbordet och bjuda två små sugna på varsin kaka.

 

Himmelskt goda blev de, och nästa gång tänker jag servera dem med grädde och en massa hallon.
Receptet kan jag inte ta åt mig någon ära för. Jag hittade det efter lite googling hos expressen. Men här kommer det i alla fall!
Mandelkaka med citron och ricotta
En stor kaka, eller åtta portionsformar.
120 g rumstempererat smör
3 dl socker
1 vaniljstång, delad och urskapad
Skalet av 4 citroner
4 äggulor, rumstempererade
240 g mandelmjöl
4 äggvitor, rumstempererade
250 g ricotta
Flagad mandel till dekorering
Florsocker
Sätt ugnen på 160 grader. Smöra bakformarna.
Vispa smör, 2 dl socker, vaniljfrön och citronskalet i en bunke tills det är vitt och fluffigt.
Tillsätta äggulorna och vispa ytterligare några minuter.
Tillsätt mandelmjölet och vispa tills smeten är klumpfri.
Ta fram en ren bunke, diska visparna och vispa äggvitorna till ett mjukt skum. Tillsätt resterande socker och fortsätt vispa till en maräng.
Vänd ner marängen och ricottan i ägg- och smörblandningen och rör försiktigt tills smeten är jämn.
Bred ut smeten i formarna och lägg på flagad mandel.
Grädda i ugnen ca 45 minuter för en stor kaka, och ca. 30 min. för portionsformar.
Pudra över florsocker innan servering.
Odlingsplaner och barndomsminnen
Stockholmsfynd