Mina RIKTIGA jultips – våga vägra julstress

18 december, 2019
Kategori:

Ibland får jag lite präktighetspanik. Inte panik över att jag skulle vara särskilt präktig, för jag vet ju exakt hur ickepräktig jag är och hur många dammråttor som trivs och frodas i hörnen här hemma, eller hur länge vi struntat i tvättberget.  Men jag kan få lite panik över att ni ska tro att jag är superduktig, präktig och världens bästa husmor när jag skriver här om ljusstöpning och julpynt och jag vet inte allt. Här kommer därför mina ALLRA bästa jultips – hur en får tid till de där sakerna en verkligen har lust att göra inför jul.

Städa inte så himla mycket. Och putsa absolut inte några fönster. Det vore väl rentutsagt vansinne, särskilt så här års när det ändå bara är mörkt?! Vill man städa kan man ju städa där det märks mest. Jag skiter i att dammsuga så ofta och noga, men pyntar hellre. Det är ju det roligaste! Ingen ser en dammråtta på golvet om det är pyntat vackert eller roligt högre upp! Och skulle någon får se en dammråtta eller två så händer exakt ingenting ändå.

Baka kan en ju göra om det är det man har lust med och känner för att göra. Det har jag inte känt för det minsta i år, förutom ett pluttigt pepparkakshus av köpedeg. Inte en lussekatt, inte en saffranslängd eller ens ett kok knäck. Kvällen innan lucia körde jag till macken och köpte lussebullar till luciamorgonen. Hur bra som helst! Varför är det som att vi glömmer inför jul att allt i matväg faktiskt går att köpa färdigt om en absolut vill ha det till jul? Det är ju vansinne att tänka att man ska göra precis all julmat från grunden när det finns färdigt. Jag hade lust att rimma julskinka så det gjorde  jag, och förmodligen rullar jag lite köttbullar nån dag med, men mer blir det nog inte. Min fantastiska mamma upplyste mig om att det finns jättegod knäck att köpa på macken också, apropå lussekatterna. 

Ha sjukt stökigt några veckor och passa på att göra roliga saker. Spela spel med ungarna, snickra ihop en garderob (det gör jag! ), gå loppisrundor och spana efter julklappar, klappa katten, kolla Netflix  eller vad du nu har lust med. Städa sedan upp den värsta röran lagom till jul så känns det som att ni har nyrenoverat och världens mysigaste hem. Det här tipset kan appliceras när som på året för övrigt. Som att få ett nytt hus när man kan se golvet igen! 

Poängen är alltså att bara göra de där grejerna inför jul som man verkligen vill och tycker är kul. Jag har som sagt rimmat egen julskinka, stöpt ljus och vikt rätt (äääh) många pappersstjärnor, men det betyder att jag inte haft tid eller ork att putsa och feja eller fylla burkarna med julgodis och frysen med saffransbröd, och att tvättberget fyller halva (läs hela) tvättstugan. Man får välja och prioritera hörrni! Lätt att glömma när en ser lite av varje hos olika människor på instagram och bloggar. Då är det lätt att all inspiration som pytsas ut över internet misstas för krav och måsten, och inte ett roligt smörgåsbord med grejer som man kan välja ut enstaka grejer av, och göra det man känner för! December ska vara lugn och lustfull tycker jag. Våga vägra julstress!

Frostrosor
Elva år i Kulla och kärlek vid första ögonkastet