Snödagar och helgen innan advent

21 november, 2022
Kategori:

Tänk att det gick från mild höst till vinter på bara några dagar.  Förutom att jag avskyr att köra bil när det är sådant här väder (och har svårt att undvika det eftersom vi bor som vi gör) så tycker jag det är vansinnigt mysigt. Tro det eller ej så lyckades jag till och med gräva upp alla dahliaknölar innan snön lade sig, och nu har de både torkat en sväng i farstun, paketerats noggrant i tidningspapper och stuvats in i matkällaren under magasinet i väntan på våren.  Tulpanlökarna kom dessutom i jorden innan snön la sig, och pelargonerna som stod  på trappan och mådde hyfsat bra fram tills i fredags har också packats ned i mörka och svala matkällaren. Det är inte helt lätt att hänga med i årstidssvängarna när det går så här fort. För några dagar sedan stod korgmöblerna från sommaren fortfarande på verandan – nu är finveden till kakelugn och vedspis istället staplad och redo för vinterns brasor.

Vädret har verkligen gjort susen för adventsstämningen, och till helgen köpte jag tre små rara hyacinter som slog ut så smått i söndags. Tycker allra, allra bäst om de blå hyacinterna. De doftar mest, och den blå färgen är så vacker, särskilt i vårt kök.

Och söndagen innan advent känns det lovligt med julsmaker, så årets första saffranskaka blev till och avnjöts till stearinljus och stämning så det förslog. Efteråt kände vi oss tydligen inte alls nöjda, utan satte igång ett bak av skurna pepparkakor också. Nästa helg, när det är advent på riktigt ska det regna som det ser ut nu, så stämningen kanske var som allra bäst just den här helgen.

Albert älskar snön och vill helst inte vara inomhus alls…

…och barnen som nu ett tag varit svårflörtade när det kommer till att släppa skärmar och gå ut vände i dörren när de kom efter skolan idag och drog iväg till backen med grannbarnen.

Katten är dock måttligt road och håller sig helst inne.

Tittar man inte så noga så ser man inte att vi har kransar av ruttna äpplen på dörrarna. Till advent tänker jag byta ut dem mot enris. Åh, de här dagarna innan advent. Ser så mycket fram emot att hänga upp stjärnor, plocka in granris och göra ombonat. Då gör det nästan ingenting att snön ska regna bort om några dagar.

 

Papperstjärnor, granar och pynt till advent - stora julpysselinlägget
Papperspynt till jul - klassiska papperskulor