Vaniljsnurror

15 april, 2013
Kategori:

Vi bestämde oss för att baka bullar idag, Edith och jag. Jag är verkligen inte någon bullmorsa utan brukar bara baka till speciella tillfällen, så idag var Edith säker på att vi skulle ha kalas. Det skulle vi inte men bullarna blev bra ändå!
Ibland gör jag klassiska kanelbullar men oftast blir det med vaniljfyllning i och hackad mandel på toppen. Det är mycket smör i och tillsammans med vaniljfyllningen blir de nästan lite kolaaktiga i smaken. Ungefär så här är mitt bästa bullrecept:

Ca 48 st

Ett paket jäst, 50 g
3 dl mjölk
1,5 dl socker
En nypa salt
1 ägg (eller två om äggen är små som från mina hönor!)
Lite salt
150 g smör
10-11 dl vetemjöl

Fyllning:
Ca 200 g smör
2 msk vanillinsocker
2 msk socker
Ägg till pensling
Pärlsocker
Hackad mandel

Smula ner ett paket jäst i en bunke och lös upp med 3 dl fingervarm mjölk. Rör i 1,5 dl socker, en nypa salt och ett ägg. Klicka i 150 g mjukt smör.
Arbeta ned 10-11 dl vetemjöl i degen, lite i taget tills degen är lagom smidig. Ju mindre mjöl man behöver desto bättre. Låt jäsa under duk ungefär en timme.
Kavla ut degen till två stora rektanglar. Blanda ihop ungefär 200 g mjukt smör, 2 msk vanillinsocker och 2 msk strösocker. Jag brukar höfta lite här men krämen ska smaka gott och räcka till att bredas ut över rektanglarna.
Rulla ihop och skär rullarna i ca 24 bitar var. Lägg i bullformar och jäs under duk igen ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och gärna lite hackad mandel. Grädda i 200 grader (varmluftsugn) ca 10 min. Har man vanlig ugn får man höja temperaturen lite bara. Sedan är det bäst att man fryser in dom så snabbt man kan, annars är risken stor att de försvinner illa kvickt!

Fasaner och Annor
Äggjakt och skördetider