Veckans loppisskörd – 5 grejer jag alltid spanar efter på loppis

7 oktober, 2017
Kategori:

För några år sedan var jag en betydligt flitigare loppisbesökare än vad jag är nu för tiden. Dels för att vi ju bott här länge, och faktiskt har det mesta vi behöver vid det här laget. Det går ju inte att fylla på med grejer i ett hus i all evighet, även om det råkar vara loppisfynd och därmed lite miljösnällare inköp. Det fina är ju ändå att det lätt går att byta ut grejer och skicka tillbaka till loppis när man tröttnat. Om tiden skulle räcka till, men det är ju inte alltid den gör det menar jag..

Den här veckan hann jag med en liten runda däremot, eftersom jag var på jakt efter ett par särskilda saker jag behövde för ett par jobb jag planerar. Och jag hittade nog minsann allt jag var ute efter. Tänker att vi tar en liten kik på vad jag fick med mig hem eftersom det är rätt så typiska grejer som jag oftast spanar efter när jag går på loppis. Typiska bra saker att leta efter helt enkelt (om man frågar mig.)!

dsc_9708

Porslin

Fint porslin kan jag bara inte låta bli. Även om det kanske är lite väl fullt i skåpen här hemma. Särskilt gamla Gustavsbergsdekorer har jag svårt att lämna om jag hittar dem. Det är något visst med dem från sekelskiftet och början av 1900-talet, så galet vackra. De här tallrikarna heter Flora och är min favorit som jag lyckats samla ihop en ordentlig hög av. Den här traven hittade min kompis Lisa åt mig häromdagen på Erikshjälpen. Så bra grej att veta vad ens kompisar gillar och håller utkik efter, så kan man hjälpas åt att leta! Turkost opalinglas är något jag också brukar spana efter eftersom det är så vansinnigt vackert, så den här lilla godisskålen för en tjuga var liksom inte något att fundera på.

Textilier

Och så en trave med handdukar och dukar. Tyger och textilier skyndar jag ofta till nästan med en gång för att hinna knipa godbitar. Just handdukar och linne är ju dock inte alls svårt att få köpa. Sånt fint hantverk och så nästan ingen som vill ha. Så knäppt. Skulle helst byta ut alla handdukar vi har mot linne!

dsc_9722Snygga lampskärmar

Ett par lampskärmar hittade jag med. Just sådana här var det jag letade efter den här gången eftersom jag har storslagna planer för dem. Den högra var fläckig och dan men har redan blivit avklädd sitt tyg och väntar på att få nya kläder… Sådana här fullkomligt kryllar det ju av, både klädda och strippade. Så bra att använda när man vill göra en rolig och lite personlig lampa!

dsc_9741

Gamla böcker

Jag går också alltid en vända och kikar bland böcker och noter. Gamla flora- och faunaböcker, kartböcker och gamla läsböcker med fina illustrationer brukar gå att hitta ganska lätt och går att använda till så mycket roligt. Den här gången hittade jag både en fin gammal sångbok, en fågelbok och en skolatlas. Bilderna är fina att rama in eller göra kort av, och notboken har jag planer på att göra julpyssel av. Egentligen skaver det lite i mig, det här att riva sönder fina gamla böcker eller noter, men jag brukar ta span på de slitnaste och de som kanske lossnat lite i pärmen eller är skrivna i någonstans. Då känns det lite lättare.

dsc_9749

Snygga galgar

En hoper fina gamla galgar råkade jag trilla över med. De gamla i trä med tryck från affären de kommer från är så mycket finare och roligare att hänga sina kläder på än likadana nytillverkade tycker jag. De två i metall fick jag syn på och fick genast idéer om alternativt användningsområde. Ni får se så småningom!

dsc_9758

Och så kollar jag efter barnböcker förstås. Gärna klassiker som Astrid Lindgrens böcker, eller som nu när jag fick syn på ryggen av Elsa Beskows ”Tant Bruns födelsedag” för en tia. Vilket kap!

dsc_9762Lite extra glad blev jag för den här julboken. Jag minns den sen jag var barn och har tänkt på den ganska ofta. Så roliga och detaljerade bilder och mysig julstämning! Håller på att bygga upp ett litet julbibliotek med barnböcker som vi plockar fram till första advent här hemma, och den här hamnar såklart där. Det har redan blivit en väldigt mysig tradition med barnen att plocka fram och läsa julböckerna. Längtar redan lite tills det är dags igen!

Det var veckans loppisfynd det. Vad spanar ni alltid efter på loppis?

Kvällssysslor
Vårt sovrum, Brittas säng och att sy en tvåminuterskudde.