Verkligheten och julstöket

18 december, 2017
Kategori:

lingonkrans-2

Veckan som gått vet jag knappt vart den tagit vägen. Jag tänker alltid att jag ska hinna med så mycket innan jul, men den här veckan har jag knappt hunnit något annat än jobb (och jobbar man som musiklärare i luciatider så är det kanske inte så konstigt.) och diverse julavslutningar, föräldramöten och så vidare. Nu ska det verkligen bli skönt med jullov och att bara få vara hemma.

I veckan kändes julstämningen här hemma som bortblåst, och vi kunde nästan inte hålla oss för skratt när ett julpysselreportage jag gjort var med i fredagens Land-tidning. ”Julpynta som Johanna i Kulla” ”Pynta med stil som Johanna i Kulla” och liknande kommentarer flög förbi i mitt facebookflöde tillsammans med tillrättalagda pyntbilder (som jag gjorde förra hösten om jag inte minns fel). Har någon sett sig omkring i vårt hem den här veckan så skulle de kanske inte direkt tänka att det var någon sorts julinspirationsställe. Hu så stökigt det blir på en vecka när ingen har tid med just någonting. Det juligaste pyntet har väl varit julpappret som skräpat på golvet under barnens paketkalender från farmor. På ett ungefär. Ironin.

dsc_2874-2

Således är bilderna ovan både ett och två år gamla och jag hoppas få ett par dagar senare i veckan när vi hinner göra riktigt julmysigt här hemma. Men så tänker jag på allt man tror att man måste göra för att det ska kännas julmysigt – koka sju sorters knäck, rulla köttbullar, pynta i varje vrå och ha tid att sitta och ta det lugnt och insupa stämningen när allt är klart. Och jag inser att det finns inte en chans att vi kommer hinna allt vi tänkt och skulle vilja. Nu tampas vi här hemma med krupp och feber och sömnlösa nätter. På torsdag har vi ett födelsedagsbarn, och egentligen vill vi ju bara få vara tillsammans och ha det lite lugnt och skönt. Så jag har struntat nästan helt i att göra listan för den här veckan. Putsa fönster, göra massa julgodis och lägga in sill och pynta klart har fått stryka på foten. Och så tänker jag att det räcker om vi hinner dammsuga, sätta fram några julblommor, och så kurerar vi krupp i soffan och tittar på julfilm som ”Ensam Hemma”, sjunger julsånger i bilen till skolan på morgonen den här veckan, och njuter järnet av snön som verkar ligga kvar åtminstone ett par dagar till.  Lite mer spark ska vi nog hinna åka med.

dsc_7014

2017-11-20-14-32-04

dsc_0410

dsc_0413

Vill ni ha lite julpysselinspiration ändå kan ni ju kolla in mitt reportage. Men kom ihåg att verkligheten inte alltid ser ut så där. Ibland, men långt ifrån alltid!

 

 

23:e
Andra advent - snö och stora leverpastejsbaket