Så vitt man bor i en by måste man bry sig

26 juni, 2019

Sitter i Lillhuset på Lidmangården i byn Missenträsk och lyssnar på Anders Hansens sommarprogram om att fler och fler äter antidepressiva medel och kan inte annat än att göra en parallell till min mission om att utmana urbaniseringen. Det är nämligen något med byn som är helande för fler än de som har förstått det. Byn är som gjord för rörelse och en otvungen gemenskap där man får vara sig själv. Utan att behöva snygga till sig. Kanske beror det ökade antalet deprimerade på att landsbygden har avfolkats och människor har trängt ihop sig i storstäderna. Inget jag tänker forska på men det skulle inte förvåna mig om en del av anledningen ligger i att vårt land gett sig fasen på att leda urbaniseringsligan.

Sara Lidmans hem i Missenträsk

Överfulla sjukhus. På gränsen till haveri inom välfärdssektorn som delvis beror på obalansen mellan stad och land och som slår både mot tillväxtcentra och de regioner som människor flyttar från. Ja, som sagt det är något speciellt med byn. Här tar man hand om varandra och jag är säker på att den omsorg som finns håller nere behoven av att uppsöka den offentlig sektorn. En sektor som både känns och är avlägsen i takt med att det blivit mer och mer glest mellan distriktsköterskorna, en resurs som borde återinföras om ni frågar mig.

Anders Hansen berättar också att ungdomar mår sämre och det tror väl fasen det med tanke på hur de jämförs med varandra konstant. I dagens uppkopplade tillvaro bedöms man digitalt. På avstånd men ändå så nära. Rakt in i själ och hjärta via mobilen som kan få en att känna sig som den mest utsatta i världen. Ensamhet är också ett ökat problem enligt doktor Hansen och då talar vi om den skadliga ensamheten. Under hela människans historia har det varit livsviktigt att höra ihop i en grupp. Varför vi blir mer och mer isolerade vet man inte. Man behöver någon att prata med och det behovet är inget som kontakter på Facebook kan lindra. Man behöver någon som bryr sig. Någon som har tid och tid finns här i byn och så vitt man bor i en by måste man bry sig.

https://sverigesradio.se/avsnitt/1319465

Hur är det egentligen ställt med vår välfärd?
Midsommar förr och nu