Kläcka fram kycklingar i maskin
Äntligen, äntligen. ÅH vad jag har saknat att inte ha höns det här året. De har verkligen fattats mig. Dessutom glömmer jag typ jämt att köpa ägg – hur kan man vänja sig vid nåt sånt?!- så det händer allt som oftast att äggen är slut hemma. Katastrof.
Men nu är det dags att kläcka fram en ny flock hönor! Jag tycker det är så oerhört mysigt att få kycklingar under påskhelgen, så jag brukar planera kläckningen utifrån det och markera dagen tre veckor före påskafton i almanackan. Det var igår, och nu är första omgång kycklingar ”satt”. Jag har fått en del frågor om hur det går till, så jag tänkte göra några inlägg om att kläcka fram kycklingar. Här kommer första delen!
Det behövs ägg först och främst, såklart. Befruktade ägg. Jag vet en del som med hyfsat resultat använt sig av vanliga ekologiska köpeägg från affären, men det bästa är att antingen använda egna ägg eller köpa från någon som vet att hönorna gått med en tupp och hanterat äggen varsamt.
Jag vill dessutom ha särskilda raser på hönsen, så då krävs att hönorna bara fått träffa en tupp av samma ras. Ibland har jag köpt ägg av någon bekant, men oftast har jag faktiskt köpt ägg som skickats på posten (!). Låter galet, men funkar oftast bra. Jag är medlem i en facebookgrupp som heter ”Avelsägg köp och sälj till fast pris”. Där går det att hitta det mesta!
Och så här såg det ut häromdagen när jag hämtat ut mitt paket. Väl paketerade ägg i äggkartonger, och sedan väl paketerade äggkartonger i en större kartong. Har faktiskt aldrig varit med om att äggen varit trasiga, men någon gång har inte så många av äggen utvecklats till kycklingar. Jag tänker att det kan vara ett litet lotteri om äggen får utstå olika temperaturer och mycket skak, men som sagt, oftast funkar det helt okej!
Jag får rum med 16 ägg i min kläckare, och först beställde jag bara maranägg. Det är de mörkbruna äggen på bilden. Jag har haft olika maraner tidigare, och de mörkt bruna äggen är så vackra. Men så frågade tjejen jag köpte av om jag ville ha ägg från Engelsk Araucana också, och då kunde jag inte låta bli. Har inte haft den rasen innan men varit sugen, så nu slog jag till.
Vackert grön-turkosa ägg lägger de. Åtta gröna ägg, och åtta bruna ägg ska nu förhoppningsvis bli till kycklingar.
Min äggkläckningsmaskin köpte jag för fyra år sedan tror jag, och jag är så nöjd med det köpet. Det är så mysigt att kläcka fram kycklingar, och lika spännande varje gång.
För att det ska bli kycklingar i äggen krävs det att man vänder äggen då och då. Vissa maskiner gör det åt en och i vissa får man vända några gånger om dagen själv. Den här har automatisk vändning och det är helt klart värt att lägga några extra kronor på. Det tar tre veckor från att man startar kläckaren tills att äggen kläcks, och det är många vändningar att ha koll på – och desto större risk för sämre resultat om man ska vända själv. Men det kan givetvis funka det med!
När jag ska påbörja ett kläck sätter jag på kläckaren åtminstone några timmar innan jag lägger i äggen. Maskinen ska hålla en jämn temperatur på 37,8 grader och det är bra om den får stabiliseras innan äggen läggs i.
För att få fram kycklingar krävs även rätt luftfuktighet, och i den lilla pipen längs ner på maskinen kan man öppna och hälla i vatten. Det här är egentligen en hel vetenskap, och många är supernoga med att ha exakt rätt luftfuktighet under hela processen, men jag har kommit fram till ett sätt som funkar helt okej. Innan jag lägger i äggen fyller jag de båda facken helt med vatten. Sedan får man kolla så det inte torkar ut helt under kommande veckor, men det viktigaste är att fylla på så det är fullt igen under de sista dagarna. När det är ungefär fem dagar kvar till kläck ser jag till att det är helfullt med vatten så luftfuktigheten blir hög. Det behövs för att äggskalen ska bli porösa och kycklingarna ska kunna ta sig ut.
Första dygnet har jag inte vändning på utan äggen får ligga helt stilla, men efter ett dygn trycker jag på den automatiska vändningen. Den ska sedan vara på hela tiden ända till dag 18, och då stänger jag av den helt och äggen får ligga stilla igen.
Och sedan börjar tre veckor av väntan, och ett orange-blinkande kök. Tänker att folk som går förbi utanför oss på kvällarna måste undra vad det är som försegår. Men det är alltså kläckaren som blinkar. När den värms upp håller den tänt, och om det blir för varmt släcks lamporna, men när den bara håller en jämn temperatur blinkar den. Oerhört ocharmigt ljus, men det kan jag leva med några veckor om året.
Efter någon vecka brukar jag lysa igenom äggen för att se om det börjat utvecklas kycklingar där inne. Ägg som är helt tomma kan sorteras ut. Har tänkt skriva ett eget inlägg om det när det är dags.
Och på dag 21 kläcks förhoppningsvis en hel hög med ljuvliga små dunbollar. Som på given signal börjar det pipa inuti äggen, och efter ungefär ett dygn brukar de flesta ha tagit sig ut ur äggen. Det är viktigt att inte försöka hjälpa dem att ta sig ut. De behöver klara ut det där själva.
Kycklingarna behöver inte mat förrän efter ett dygn, så det bästa är att låta dem vara kvar och torka ordentligt i kläckaren innan de flyttas. När de är torra, eller det börjar bli väl trångt i kläckaren så flyttar jag dem till en låda med värmelampa över. Där får de lite mat och vatten (och väldigt mycket kärlek som synes). Efter ungefär en vecka flyttar jag ut dem i hönshuset, men de måste fortsätta ha värmelampa.
Tänker att jag fortsätter skriva lite om kycklingkläck vartefter. Nästa inlägg får bli om någon vecka när jag lyser äggen och kollar efter tecken på liv. Vad tror ni om det?
Sammanfattning:
Dag 1. Starta kläckaren minst några timmar innan äggen läggs i. Fyll på vatten så mycket som det går. Lägg i äggen när temperaturen är jämn. Vänd inte äggen första dygnet.
Dag 2. Börja vända äggen.
Dag 7. Lys äggen och se vilka som börjat utvecklas.
Dag. 14. Jag brukar lysa äggen en gång till här någon gång för att se så det är liv i dem.
Dag 16. Se till att det är ordentligt med vatten i kläckaren. Fyll på så det är fullt hela tiden fram till kläck.
Dag 18. Stäng av vändningen av äggen.
Dag 21. Kläckning!
0 kommentarer