Ta hand om skorna

18 mars, 2021
Kategori:

 

Betalt samarbete med Källans Naturprodukter

Något jag alltid försöker bli bättre på är att vårda och ta hand om de grejer och prylar vi har. Försöka få våra grejer att hålla så länge de kan, och vara rädd om och värdesätta istället för att slänga och köpa nytt. Tänk vad mycket vi kunde spara på resurser om vi bara gav våra prylar lite kärlek och omtanke istället för att behandla dem som skräp!

Än är det lite vinter kvar, så det kanske är lite väl optimistiskt att tro att vinterstövlarna får åka in i garderoben redan, men det är inte långt kvar. Tänkte därför tipsa om ett enkelt sätt att ta hand om sina vinterskor i skinn och läder. Ge skorna en liten skönhetsbehandling  innan de åker in för sommarförvaring!

Ni vet ju att jag samarbetar med Källans Naturprodukter, och jag är så stolt och glad över att få fortsätta med det. Deras produkter är sådana som är användbara när man ska vårda och ta hand om sitt hem och sina saker. Hållbarhetsprodukter både när det kommer till användningsområde och hur de produceras.

Tidigare i vinter köpte jag de här fantastiska vinterstövlarna till Britta på Erikshjälpen. Vintage i läder och jättefint skick. Hon har använt dem en del i vinter, och de är fortfarande lite stora, så jag hoppas att hon kommer kunna ha dem en säsong till. Sedan får de såklart gå vidare till något annat barn. Nu ska de få sig lite kärlek så skinnet mjukas upp,  får en vatten- och smutsavvisande yta och kan hålla länge!

En hel radda med vintertrötta skinn- och läderskor som ska få sig en omgång balsam.

Skinn- och läderbalsamet innehåller fyra ingredienser –  Olivolja som tränger in i lädret, vårdar och återfettar, ricinolja som ger glans, karnaubavax som ger en skyddande och vattenavvisande yta och svenskt oblekt bivax som mjukar upp lädret, och också skyddar mot smuts och fukt.

Gör så här:

Börja med att tvätta skorna ordentligt och låt dem torka helt. Tvätta dem förslagsvis på kvällen och låt torka till dagen därpå. Jag tvättar med ljummet vatten och Källans linoljesåpa.

När skorna är rena och torra är det dags att smörja in dem med en trasa eller mjuk tvättsvamp. Smörj in i tunna lager och arbeta in balsamet ordentligt, se till att överflödigt balsam torkas bort.

Så vackert resultat! Mjuka, blanka och redo för ännu mer användning.

Skor som används behöver tas om hand minst en gång om året.  Jag tänkte jag skulle hinna gå över alla våra skinnskor innan vinterförvaringen så de är redo när hösten kommer, men det går ju såklart att göra på höstkanten också innan de ska börja användas.

Balsamet går att använda på alla skinn- och läderprodukter som skor, jackor, väskor, soffor o.s.v. och ni hittar det här. 

 

Lillstugans nya kläder
Kläcka fram kycklingar i maskin