Adventsfint i barnrummet

12 november, 2017
Kategori:

dsc_2969

Advent närmar sig med stormsteg! Trots att jag är en adventsälskare av rang så är jag ändå ganska så hård mot mig själv och vill verkligen vänta med pyntet till veckan innan första advent. Annars är jag rädd att förstöra den där fantastiskt mysiga känslan när stjärnor och ljusstakar får tändas, och det äntligen är första adventshelg.

Möjligtvis har jag ruckat lite på mina principer när det gäller ätbara grejer. Eller vem försöker jag lura? Möjligtvis? När jag och barnen fredagsmyshandlade i fredags hade jag ruckat så mycket att jag kände mig tvungen att ursäkta mig för kassörskan och säga att vi faktiskt inte tänkte fira jul redan denna helg, även om det kunde se så ut när apelsiner, risgrynsgröt, kanel, saffransbullar och julskum radades upp efter varandra på bandet. Så jo. Jag har visst ruckat på regelverket när det gäller ätbart. Det är ju faktiskt nu i början det är som mysigast att få dricka glögg och knapra de första pepparkakorna.

Nåväl. Pyntandet väntar jag fortfarande med, men en del vintriga grejer tycker jag man kan tjuvstarta med. Igår plockade jag upp ett gäng pappersgranar och ställde i fönstret på Sixtens rum, och kom då att tänka på de här bilderna, som är tagna i advent för två år sedan.

dsc_2970

Adventspynt som inte är så ömtåligt och till och med kan fungera i barnens lek är ju en fullträff. De här granarna i papper är en sådan grej, och faktum är att de ibland åker fram oavsett årstid, för vem behöver inte en färgglad granskog i leken lite då och då? Jag har gjort dem i aningens tjockare papper än vanligt kopieringspapper, och de är riktigt stabila och stadiga och tål en hel del lek.

Jag har inte någon egen beskrivning på hur jag vek, och jag minns inte exakt vilken beskrivning jag kollade på, men den här hos Helena Lyth verkar vara en snarlik variant.

dsc_2954

Varsin adventsgran brukar barnen alltid få ha på sina rum också, och de får klä dem precis så mycket eller lite som de vill.  Stjärnorna på smågranarna och i adventsgranen har jag gjort som i den här videon. I år har granskogen sällskap utav inte bara ett rådjur utan också en älg och en björn som Sixten samlat på sig under året. En liten julskog helt enkelt.

Nu blev jag lite sugen på att vika ett gäng till. De går ju liksom att variera i alla oändlighet. Tidningspapper, notpapper, tapet, färglatt, enfärgat eller mönstrat papper ger helt olika känslor och karaktär för en liten granskog. Tänker att det också kunde vara fint med små adventsgranar i papper som placeringskort på glöggfesten eller julbordet, att hänga i den riktiga granen, pynt runt pepparkakshuset, eller kanske som en girlang?

Jesustavlan och loppiskatterna
Jordärtskockssoppa med isterbandscrunch