Jordärtskockssoppa med isterbandscrunch

9 november, 2017
Kategori:

dsc_0249

Här kommer ett tips om världens enklaste höstmat, som är lätt att laga, men ändå känns sådär lite lyxigt god. Jordärtskockorna har jag nallat av lite i trädgården redan, men sparar de flesta för skörd tidigt i vår.

Soppa är sådan perfekt mat att laga mycket av för att ha till matlådor eller snabb uppvärmning av lunch här hemma i veckorna. Den här omgången lagade jag i söndags, och piffade då upp den till söndagsmiddag med hjälp av isterband som stekts lite knaprig. Som vardagslunch äter jag den utan isterband. Lika gott det med!

dsc_0234

Jag har inget exakt recept eller precisa mängder av ingredienser till den här soppan. Här är alltså ett lite ungefärligt tillvägagångssätt.

Ca fyra portioner

8 medelstora jordärtskockor

2 stora potatisar

En liten gul lök

Vatten så det täcker jordärtskockorna 

Hönsbuljong

Några deciliter grädde

Salt

Peppar

Isterband

Skala och tärna jordärtskockor och potatis. Lägg i en kastrull och häll över så mycket vatten att allt täcks. Hacka löken och fräs i en stekpanna. Häll över löken i kastrullen. Koka upp och smula i så mycket buljongtärning som behövs till vattenmängden. Låt koka tills jordärtskockorna och potatisarna är helt mjuka. Häll över i en bunke och mixa helt slät med stavmixer. Häll tillbaka i kastrullen, koka upp och tillsätt grädde. Låt sjuda en liten stund och smaka av med salt och peppar.

Dela isterbanden på mitten och skär ett snitt i varje halva så de kan vikas upp. Dra bort skinnet och stek det smuliga innehållet knaprigt.

Servera soppan med isterbandscrunch som topping.

dsc_0252

dsc_0253

Adventsfint i barnrummet
DIY - Enkla ljusstakar