DIY – Enkla ljusstakar

5 november, 2017
Kategori:

dsc_0149

Novembermörkret kommer lika överraskande varje år tycker jag. Som att man glömmer under sommarhalvåret hur fruktansvärt mörkt och ruskigt det blir bara vi ställer om klockorna till vintertid. Vad passar då bättre att liva upp november med än att knåpa ihop sina egna ljuskällor? Både mysigt att göra, och mysigt att sedan använda.

Som vanligt säger jag att de enklaste pysslen är de bästa. Det ska gå att använda vanliga grejer, och innehålla få moment, så att man får resultat snabbt.

Den här gången när jag fick pysselfeeling gick jag ut i vedhögen och rev runt, kom in med ett gäng träklossar, och vips hade vi ett gäng nya ljusstakar att göra höstmörkret lite drägligare med.

dsc_0181

Det här behövs: 

Träklossar i olika storlekar

Sandpapper

Ljushållare med litet hål i botten.

Skruvar och skruvdragare

Tejp (Jag använde eltejp eftersom den är kraftig, men inte så bred.)

Färg och pensel

 

dsc_0194

Börja med att göra rent klossen. Om det behövs så slipa bort flisor och stickor med ett sandpapper eller liknande.

Tejpa ditt mönster på klossen. Grafiska mönster är lätt att göra och blir effektfullt! Måla de ytor som ska målas. Jag använde små färgslattar jag hade kvar efter diverse möbelprojekt. Alltså färg som är menad för träytor. Säkrast är att vänta med att dra bort tejpen tills färgen torkat lite, men är man otålig (som jag!) drar man bort det med en gång, och är försiktig så att man inte kladdar!

dsc_0231

dsc_0233

Mät ut mitten på klossen och skruva fast hållaren.

dsc_0225

Sedan är risken stor att du råkar göra en sju, åtta, nio stycken. Kanske en adventsljusstake med?

dsc_0212

dsc_0176

Gillar hur ljusstakarna känns både rustika och moderna på samma gång.

dsc_0214

Adventsljusstaken blev kanske inte så julig, men jag funderar på om jag inte ska lägga till lite vitt i toppen på trianglarna, så det ser ut som snöiga berg… Hur som helst är kombinationen rufft trä, pastell och mässing en fin kombo tycker jag!

dsc_0171

I väntan på att få sällskap av adventsljusstaken gör sig de här två fint på köksbordet. Nu kliar det i min massproduktionsnerv och jag får hejda mig så jag inte råkar göra sjuttioelva till av bara farten…

 

Jordärtskockssoppa med isterbandscrunch
Fredagsryck, järnspis och glöggpremiär.