Äggkläckning – lysa äggen

29 mars, 2021
Kategori:

 

Så roligt att ni gillade mitt förra inlägg om äggkläckning!

Veckorna springer förbi, och på påskafton är det dags för kläckning här hemma. En gång har jag hunnit lysa äggen för att se hur det står till där inne. Anledningen att man lyser dem är för att se så det händer något och man inte råkat få obefruktade ägg.

Som jag skrev i förra inlägget så brukar jag lysa minst en gång, och det efter ungefär en vecka i kläckaren. Genomlysningen går till så att man använder en stark ficklampa, jag brukar även använda en tom toarulle att liksom sikta ljuset med, alltså sätta rullen på ficklampan och ägget på rullen. Rummet måste vara mörkt, så jag brukar ta med mig äggen in i pannrummet eller till lilla toaletten där det inte finns fönster.

Lättast att se utvecklingen i ägget är det på vita eller ljusa ägg. Mörkbruna är mycket svårt, och färgade eller prickiga ägg kan också vara knöligt, men jag tycker att det ofta går att se åtminstone om det hänt något.

Den här illustrationen cirkulerar på nätet, och jag tycker den är bra. Tror den kommer från tidningen Hanegället från början.

Viktigt tycker jag ändå är att säga att det kan vara riktigt svårt att se ibland. Det man alltid kan se är dock ifall ägget är tomt – ett ägg där ingenting har hänt. Jag slänger aldrig ägg som jag är minsta osäker på. Är jag tveksam får de ligga kvar. Däremot känns det onödigt att ta upp plats med helt tomma ägg så därför kollar jag efter dem. Ett tips är att i början lysa ett ägg som inte legat i kläckaren. Kolla hur det ser ut och jämför med dem från kläckaren, då kan man ganska enkelt sortera ut tomma ägg.

Ju fler gånger man kläcker desto lättare blir det att lära sig se ägg som sedan stannat av i utvecklingen och där kycklingen dött, men i början tycker jag man kan nöja sig med att kolla efter tomma ägg så man inte slänger bort ägg i onödan.

Jag lyste mina ägg på dag sju, men hälften av äggen i kläckaren är så mörkbruna att det var omöjligt att se något. Den andra hälften hade dock börjat utvecklas allihop, så jag har höga förväntningar på ett bra kläck i påsk!

Ofta lyser jag en gång till, någon gång ungefär en vecka innan det är dags för kläckning. Då kan man till och med se kycklingarna röra sig därinne och det är ju oerhört spännande. Att det på riktigt ligger en levande liten varelse där inne!

Hejdå mars, hej hemmapåsk
Förra årets bästa påskpyssel