Allmoge, retro & art deco

2 augusti, 2019
Kategori:

Ni vet ju att jag gillar att blanda stilar. Tänker att det är väldigt sällan i historien som ett hem bestått av saker och möbler från bara en tid och stil, och att bara möblera med saker från en tidsepok kan lätt kännas lite opersonligt och platt (men det kan såklart bli bra också!). Ett hem har ju alltid varit en blandning av ärvda saker, egentillverkade och kanske något nytt. Det skapar hemtrevnad tycker jag!

Är nu särdeles nöjd med vårt ”nya” möblemang i vardagsrummet så jag måste visa er.

Tidigare hade vi en matgrupp från 30-/40-talet i mörkt trä. Jag gillade den verkligen, men var lite sugen på något annat. Så i våras när jag slösurfade på Facebook fick jag se en annons med sex röda pinnstolar från 60-talet som fick mitt hjärta att banka. De fanns bara en mil bort, i Vimmerby, och jag visste med en gång att jag ville ha dem. Så tittade jag närmare på bilderna och upptäckte det här:

På undersidan av en stol fanns del av en fraktsedel kvar. Levererad till Ståhls heminredning i Vimmerby. Det var min farfars släktingars möbelfabrik och affär! Farfar lever inte längre, men brukade berätta om när han var liten och ofta var hos sin faster och kusinerna som hette Ståhl och hade möbelfabrik. Jag lyckades vinna budgivningen på stolarna och hämta hem dem.

Det dröjde lite innan jag hittade rätt bord till stolarna. Jag ville ha ett målat slagbord till, Gärna grått eller ljusblått, och spanade dagligen efter rätt bord på Blocket. Tyckte det skulle bli en fin stilmix. 60-talsstolar i knalligt rött, med tydlig allmogeinspiration,  med ett äldre, rustikt, riktigt allmogebord. Bordet dök upp i början av sommaren. Gråmålat, med vackert slitage. Kvinnan vi köpte det av berättade att det stått i ett missionshus och agerat serveringsbord. Så roligt att veta något om sina gamla möbler!

 

Över vårt gamla möblemang hade jag hängt ett par ljuskronor i furu och smide som farfar kom hit med en gång för ganska många år sedan. Jag hade tänkt byta ut dem, men när stolarna från hans släktingar kom hit och bordet var på plats insåg jag att det verkligen var den finaste kombinationen. Ljuskronorna passar perfekt! Jag minns alltid farfar när jag ser dem och vet att han skulle ha tyckt om att de röda stolarna hamnade hos mig.

Har ingen aning om var kronorna kommer ifrån. Farfar var antikhandlare ett tag, och hade mycket gamla grejer. Minns att när jag fick dem för åtta-nio år sedan var jag lite tveksam till furun, men de har hängt framme, och nu tycker jag att furun i kombination med smidet är supervackert. Så roligt att smak och trender ändras. Nu känns furu lite roligt igen. Jag är nog mer lättpåverkad än jag vill erkänna!

På bordet står ett par ljusstakar som jag fyndade på bakluckeloppis häromveckan. Kanske sommarens vackraste fynd? 30:- st betalade jag, och jag tänker att det är jugend/art deco-stil. Tidigt 1900-tal. Den högra kan jag inte hitta någon märkning på , men den vänstra har en stämpel från Stjärn Metall.

Nu står de på slagbordet ihop med en snidad ask med lock som vår granne Sture tillverkat. Älskar kombinationen och tycker det blir mer levande att blanda stilar. Allmoge, retro, hantverk, art deco, i ett gammalt hus på landet år 2019. Så vill jag ha det!

Och det förra möblemanget då? Det sålde jag igen. Fördelen med att köpa begagnat och äldre möbler! Det går alltid att sälja vidare, för till skillnad från ett nyproducerat möblemang förlorar det inte värde så fort det lämnat varuhuset. Det går att sälja vidare och kanske till och med tjäna en slant på. Perfekt för en ombytlig person som jag med andra ord.

Jag har gjort en del andra fynd i sommar också, mer riktiga loppisfynd. Visst vill ni se? Visar i ett eget inlägg senare i helgen.

Hoppas ni får en fin helg!

Loppissommar
En julikväll