Loppissommar

4 augusti, 2019
Kategori:

 

Visst är det roligt att kika ner i andras loppiskorgar och se vad de har köpt? Det tycker i alla fall jag, och jag läser gärna om andras fynd. Både vad de köpt, vad de spanar efter och hur de tänkte när de köpte det. Tänker därför att vi kan ta en kik på lite saker jag har hittat i sommar! Här kommer ett långt loppisinlägg.

Jag har inte varit på tusen loppisar precis, men några stycken. Efter nästan ett helt år när jag varit sjuk och inte klarat av att vistas bland folk är jag såå glad att jag faktiskt blivit så pass pigg att jag emellanåt orkat med både bakluckeloppisar, finare antik- och inredningsbutiker och några second hand-affärer. Ingen sommar utan loppis, eller hur?

I förra inlägget visade jag några större blocket-fynd jag gjort, och de två ljusstakarna som jag kanske tycker är mitt allra bästa köp. Men här kommer en hög med lite allt möjligt som jag sprungit på.

Tycker det är så roligt att sätta ihop mina fynd så här, i en hög. Känns som att man kanske får lite mer koll på sin egen stil på så sätt. Jag känner mig ofta ganska spretig och gillar ju lite allt möjligt, men så här i en hög så ser det riktigt fint och sammanhållet ut! Rustika och vackra bruksföremål.

Ett par krus, eller keramikburkar. Den gula till vänster fick jag syn på bland en massa annat krimskrams på en riktig logloppis. Tyckte formen och färgen såg så fin ut så det var det första jag kikade närmre på på den loppisen. Man börjar ju alltid med att lyfta grejen upp och ner och titta i botten efter märkning (Känner mig  ALLTID precis som min farfar när jag gör det. Typisk grej jag tyckte var lite knäpp när jag var tonårig. Att han jämt gjorde så, till och med hemma hos folk. Nu gör jag likadant.). Och visst var det en fin grej jag spanat in, den är nämligen designad av självaste Stig Lindberg. Det är en senapsburk, och har nog egentligen haft ett korklock som nu fattas, men vad gör det. Fin liten burk att kanske servera smör ur? Eller senap för all del.

Den gröna Höganäskrukan hittade jag i en så fin ny antik- och inredningsbutik som öppnat inte långt härifrån. Gamla mejeriet i Karlstorp. Titta in där om ni är i krokarna!

På samma ställe slog jag även till på en fisk. En gammal form för paté och liknande. Här blir den nog mest prydnad, men jag tycker så mycket om att pynta med gamla bruksföremål i köket.

På Erikshjälpen köpte jag en dag den runda, fina korgen, eller sållet i mitten. Ärligt talat vet jag inte vad den är tänkt att vara(?). Tänkte såll först men den har inga handtag eller så. Den verkar inte heller vara särskilt gammal. Min första tanke när jag såg den var att jag ska ha den att skörda tomater i i växthuset. Tänker också att den kan vara bra att ställa över mat utomhus för att skydda från flugor och getingar. Någon som vet vad det är egentligen? Den är liksom helt rundad i botten. Bra grej hur som helst.

Har hunnit (och orkat!) med inte mindre än tre bakluckeloppisar. Det är tradition här i trakten att åka på bakluckeloppis i Ydrefors varje onsdagkväll i juli. Där är mängder av försäljare, och jag har aldrig kommit tomhänt därifrån. Emaljföremål går ofta att hitta, och det gillar jag att använda till allt möjligt, och att ha framme i köket. Finns nästan inte nåt finare att ha i ett lantkök tycker jag. I sommar har jag hittat ett litermått, en stor balja, och två mindre tallrikar.

Tyget under emaljtallrikarna budade jag hem på Tradera. Det är ett stort gammalt bolstertyg som jag tänkt sy mindre kuddar av att ha på kökssoffan och i min lilla rottinggrupp på verandan. Drygt 100 kronor bjöd  jag för det och det räcker till ganska många kuddar.

En onsdag kom jag hem med den här från bakluckeloppisen i Ydrefors. En stor och  gammal skål i glaserad keramik. Det syns att den varit med ett tag, men är hel på insidan. Mannen jag köpte den av trodde att den var tillverkad här i trakten och var väldigt gammal. Jag vill kalla den för spilkum, men då ska det väl egentligen vara en hällpip på den. I alla fall så är den otroligt vacker. Den står på hedersplats på järnspisen i köket och ska minsann användas. Tänk vilka bröddegar en kan sätta i den här. Och så tänker jag servera julgröten ur den. Betalade bara några tior för den. Tre kanske?

På bakluckeloppisen köpte jag en onsdag den här fina rakspegeln med träram. (Hur svårt är det inte att fota speglar på ett vettigt sätt?! Gah.) Vackraste lindblomsgröna färgen, och fint slitage. Gammalt glas, och lagom stor att hänga över pärsponten i vår hall. Femtio kronor betalade jag för den. Ett riktigt kap tycker jag!

På vår kyrkas loppis i Mariannelund brukar det alltid finnas mycket fint gammalt porslin. Kommer alltid ut med en tallrik eller två. Den här gången hittade jag ett gäng gamla äggkoppar i porslin. Vi har råkat slå sönder lite för många äggkoppar här hemma, så jag har spanat lite efter nya. Ägg äter vi nästan varje morgon, så det går åt. Tyckte mycket om dessa. Benvita och rejäla med klarblå rand. Stämpel under, men svårtydd. Någon som känner igen? Sex stycken fanns det, för fem kronor styck.

Lite grönt och blått porslin till samlingen. Jag samlar på serien ”Flora” från Gustafsberg. Den tillverkades runt förra sekelskiftet och är så fin med bladrankor och blommor i grönt. Min kompis Lisa hittade en hel hög åt mig och la undan. De ser ut som tallriken till höger i bilden. En ”Wallmo” från Rörstrand slank ner i loppiskorgen i Mariannelund också. Den längst ner i bild. Uppe till vänster är delar ur serien ”Paris” från Gustafsberg. De fick jag av min kompis Caroline som är ett riktigt loppisproffs när jag var och köpte ett par andra grejer av henne…

… nämligen en serveringsvagn i rotting för hundrafemtio (!) kronor..

… Och den gröna fyrverkerilådan som står på översta hyllan. Trälårar och lådor, bästa förvaringen för alla ungarnas kepsar och vantar och jag vet inte vad. På skohyllan står också ett köp från bakluckeloppisen – en cykelkorg! Finaste modellen tycker jag, och likadan som min mamma hade när jag var liten.

Och det var nog allt. Vad gillade ni bäst? Har ni gjort några sommarfynd?

Hemma hos dahliorna
Allmoge, retro & art deco