Äppelkräm – recept

29 augusti, 2018
Kategori:

 

På allmän begäran kommer här recept på hur jag brukar koka min äppelkräm. Igår skrev jag att jag kokat kräm, men tänkte inte så noga på hur mycket jag använde av ingredienserna, så ikväll fick jag offra mig och koka kräm till kvällsmat igen. Det gjorde inte det minsta. Äpplen har vi i mängder, och kräm kan vara den bästa kvällsmaten!

Äppelkräm, ca 6 portioner

Åtta medelstora äpplen

3 dl vatten

2 tsk kanel

3 msk socker

1,5 dl vatten (igen)

1 msk potatismjöl

Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Lägg bitarna tillsammans med tre dl vatten och kanelen i en stor kastrull och koka mjuka på medelvärme. Mosa de mjuka äppelbitarna med en potatisstomp, häll i socker (går såklart att variera mängden socker efter smak och tycke) och koka en liten stund till. Rör ut potatismjölet i 1,5 dl vatten och häll sakta i den sjudande krämen. Låt koka ihop tills krämen tjocknat lite. Är krämen för tjock kan den spädas med mer vatten, och är den för tunn kan den redas med mer potatismjöl. Servera ljummen med kall mjölk! Gärna med skorpor till.

Jag använder samma princip för kräm av alla möjliga sorters bär och frukt. Smaksättningar är roligt att experimentera med! Kardemumma eller vanilj är gott till päron. Kanel funkar alltid till äpplen, och kardemumma också. Gillar en lakrits tänker jag att lite lakritspulver i päronkrämen kunde vara spännande.   Eller i hallonkräm. Punsch eller arraksessens passar fint ihop med björnbär. Möjligheterna är oändliga! Men äpple och kanel en höstklassiker som inte går av för hackor.

Saxat från Instagram
Äppelkräm, första brasan och höstljuset.