Att ta till vara

10 november, 2013
Kategori:

Jag läste någonstans att vi svenskar slänger i genomsnitt 27 procent av maten vi handlat rätt ner i soporna. Det är ju inte klokt någonstans. I mitt fall beror det hundra gånger på att jag planerar för dåligt och inte orkar tänka ut vad jag kan göra av något som blivit över. Det ska jag bli bättre på!
Sen slänger vi inte jätteofta matrester rätt ner i soporna eftersom vi har höns, men ändå. Matrester som kunde bli bra mat till oss behöver ju inte hönorna äta bara för att. I alla fall så gjorde jag en liten ta-till-vara grej idag. Nämligen bröd på vassle, vätskan som blir över när man gör ost, som vi fick över vid ystningen igår. Och gott blev det! Tror man kan använda vasslen istället för degvätska i de flesta bröd, men jag provade i alla fall att göra tekakor.

Lös 50 g jäst i ljummen vassle. Smält smör, ca 1,5 dl och blanda i. Blanda ihop med 16 dl mjöl (jag tog 10 dl vetemjöl och 6 dl grahamsmjöl), och några matskedar socker. Arbeta ihop degen med degblandare ca 10 min och tillsätt sedan ett par teskedar salt. Arbeta degen några minuter till. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

Dela degen i 20 delar som du rullar och sedan plattar ut till tekakor, naggar med gaffel och pudrar över mjöl. Låt jäsa under duk ca 1 timme.  
Grädda i ugnen på 250 grader ca 8-10 min. Smaskens med smör och ost på till kvällstéet! 
(Nu har jag bara ca 15 liter vassle kvar att göra av med… Nån som vill ha en flaska?)
Energin som kom tillbaka och den lilla ommöbleringen
Stora ystar-dagen