Behandla trä med linoljevax

12 oktober, 2020
Kategori:

Betalt samarbete med Källans Naturprodukter.

Så här års får jag alltid lust att greja inomhus. Det har lugnat sig ute med trädgårdsjobb och det är så rogivande att få vara inomhus och fixa. Hinna ta hand om saker, laga och göra i ordning.

Vi har ett vackert gammalt slagbord som tjänat som köksbord de sista åren. Det är rustikt och rejält och så vackert i sin enkelhet. Dock lite opraktiskt då det är obehandlat och lätt får märken av både värme och fukt. Det har räckt med att barnen spillt lite vatten som inte torkas upp med en gång för att det ska bli ljusa märken. Smuts har lätt fastnat, och det har helt enkelt varit svårt att torka av.

Jag älskar den där rustika känslan av trä, och det har absolut inte varit ett alternativ att t.ex. lacka det. Jag vill att det ska få fortsätta att se levande ut, men bli lite enklare att hålla fint och rent helt enkelt. Jag bestämde mig för att testa att behandla det med linoljevax från Källans naturprodukter!

Linoljevax är gjort av linolja och bivax och är alltså en helt naturlig produkt. Det går att använda på de flesta material, såsom trä, sten, metall, tegel och betong. Vaxet tar hand om materialet och ger ett vattenavvisande och tåligt skydd.

Så här såg bordet ut.  Det syns att det har varit med om man säger så. Och att det inte har fått så mycket på kärlek på sistone.

Jag började med att sandpappra hela bordsytan. Vill man ha en helt perfekt bordskiva kanske man skulle slipa istället, men jag gillar när det får synas lite märken och spår av användning. Det är fint på något vis och jag vill ju att det ska synas att det är gammalt och se levande ut. För mig räckte det att sandpappra ordentligt där det var stora märken, och gå över hela bordet lite lätt för att få en jämnare ton.

Sedan tvättade jag bordet noga med vatten och lite linoljesåpa, för att när det torkat olja in det med lite kallpressad rå linolja för att mätta träet. 

Dags för vax! Konsistensen är så mjuk och härlig och det är en fröjd att arbeta med det samtidigt som det doftar gott. Jag använde en tvättsvamp för att lägga på vaxet och arbeta in det i träets längdriktning. När hela bordsskivan blivit vaxad tog jag en ren och torr trasa och torkade bort överflödigt vax. Viktigt att göra detta för att få en jämn och fin yta som inte klibbar. Tänk på att trasor och svampar som använts till linolja eller linoljevax kan självantända så blötlägg dem efter användning. 

Jag gjorde halva bordet i taget för att kunna se skillnaden. Visst blir det fint?

Jag lät bordet torka ett dygn, och sedan la jag på ännu en omgång med vax för att få mer yta. Sedan lät jag det vara några dygn till för att härda vaxet innan bordet ska torkas och användas som vanligt.

Det blir så vackert! Och dessutom så skönt att ta på – silkeslent och matt. Träet ser friskt ut, har fått en vattenavvisande yta och går lättare att rengöra med vatten och lite såpa. Blir så sugen på att vaxa fler grejer.

Är så himla nöjd med resultatet och går och klappar på det lena bordet varje gång jag går förbi. Extra plus för att det var så himla smidigt och okrångligt att använda. Inget kladd  eller starka dofter som måste vädras.

Drömmer nu om att slipa om våra lackade trägolv för att behandla dem med linoljevax istället, tänk vilken dröm att gå på mjuka, lena, vaxade golv!

 

En 1800-talssoffa och ett engelskt möbeltyg - en kärlekshistoria.
"Hopp ur byxera-soppa" eller mustig morotssoppa med räkost.