”Hopp ur byxera-soppa” eller mustig morotssoppa med räkost.

9 oktober, 2020
Kategori:

Här kommer tips på den godaste och snabbaste lyxlunchen till helgen! Ett standardrecept hemma hos oss, eller egentligen hos min mamma, och bland de första rätterna jag lärde mig att laga. För ganska många år sedan gjorde jag den en gång när vi hade besök av en lastbilschaufför som hjälpte Jonas med något på gården, och på bredaste Emil-småländskan som pratas här sa han ungefär ” Ja’ bruker ju inte direkt hoppe ur byxera för söppe, men den här, den var god!” Så sedan dess heter den rätt och slätt ”Hopp ur byxera-soppa” här hemma. Passar lika bra till finbjudning som till lunchlåda, är verkligen snabb och enkel, och blir så vackert gyllengul i färgen. Bästa höstmaten!

Ca 4 portioner

400 g morötter

1 liten purjolök

1 liter vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

1 burk creme fraiche

En halv burk räkost, ca 150 g.

Skala och riv morötterna och strimla purjolöken. Fräs alltihop i lite olja i botten på en stor kastrull tills det mjuknat. Häll på vatten, smula i buljongtärningarna och koka upp. Låt puttra en liten stund, häll i creme fraichen och låt småkoka ungefär 15 minuter. Lägg sedan i räkosten, rör ordentligt så inga ostklumpar finns kvar och koka upp lätt en sista gång. Klart!

Vill man lyxa ordentligt kan man toppa soppan med skalade räkor. Servera med ett gott bröd. Njut!

Trevlig helg!

Behandla trä med linoljevax
En liten ekodling - få ekollon att gro.