En liten ekodling – få ekollon att gro.

6 oktober, 2020

För några veckor sedan kom barnen hem med en påse stora, fina ekollon som de plockat. De skulle leka café i lekstugan med dem, men jag passade på att låna en näve. Det var några år sedan sist, men emellanåt brukar jag försöka odla några småekar på hösten. Det är mysigt, och väldigt fint att ha ett litet ekollon med en miniek växande på fönsterbrädan. Och det är inte särskilt svårt. 

Så här i oktober är det perfekt att ge sig ut och leta ekollon. Har man tur hittar man ekollon som redan börjat gro ute och har en liten svans. Det hade inte de här, så jag tog en drös med ekollon och la i en djup tallrik som jag fyllde med vatten och ställde i köksfönstret. Det kan ta lång tid innan de börjar gro, upp emot åtta veckor har jag väntat innan, men den här gången tog det bara två veckor innan de första ekollonen började spricka  och en liten svans började titta fram. 

Så här. Tänk vilken växtkraft som finns inuti. Det är inte säkert att alla ekollon gror, så lägg många i blöt för säkerhets skull.

Jag har en ekollonvas från Svenskt Tenn som jag fick i present för några år sedan och den får hedersplatsen på kökbordet. Bara att sätta i ekollonet och se till att den lilla svansen får vatten. Vattnet kan man byta någon gång i veckan, och så får man se till att vattennivån inte sjunker.

Har man ingen ekollonvas går det ju såklart att använda vilka små flaskor och burkar som helst. Är halsen på flaskan eller vasen för stor kan man försiktigt sticka i knappnålar på ekollonet så det håller sig uppe. Nu är det bara att vänta! Förhoppningsvis börjar små ekplantor att gro om några veckor, och snart kan jag ha en liten ekskog på fönsterbrädan.

"Hopp ur byxera-soppa" eller mustig morotssoppa med räkost.
Gjuta bivaxljus