Gjuta bivaxljus

23 september, 2020
Kategori:

Här kommer ett enkelt men väldigt mysigt litet tips som lätt förgyller vilken ruggig höstkväll som helst. Gjut några bivaxljus!

Jag råkar ha en stor bit bivax som jag fått av en granne som är biodlare och jag experimenterar vidare med saker att göra av den.  Bivax går att beställa hos hobbybutiker på nätet bl.a, eller leta upp en biodlare i närheten som vill sälja lite vax.

Tidigare har jag gjort BIVAXDUKAR och RINGBLOMSSALVA av mitt vax, och nu kom turen alltså till ljus. Förutom bivax behövs veke och vekhållare, och någon sorts behållare att gjuta i.  Jag brukar återanvända vekhållare från värmeljus och vekar från korta ljusstumpar. Det går ju såklart att köpa nya i någon hobbybutik också.

Vekarna får man ut genom att smälta ljusstumparna i en bunke eller konservburk i ett vattenbad. Använd något du inte är så rädd om då stearinet kan vara lite jobbigt att få bort. Klipp bort de brända ändarna av veken innan du börjar smälta, de kan annars missfärga stearinmassan.

Här slängde jag med ett par värmeljus med bara lite stearin kvar för att få ut vekhållarna. Stearinet kan man återanvända och antingen hälla i en egen form och sätta i veke, eller också blanda med bivax och göra hälften/hälften-ljus. Jag testade det senare med det här stearinet!

Det där med veke verkar kunna krångla till det lite, för ju större ljus du gjuter, desto tjockare veke behövs. Jag har gjutit mina ljus i samma sorts glasburkar som jag har till ringblomssalva, i storleken 60 ml, och veken från mina vanliga stearinljus funkade fint. Dock är jag ingen expert som testat olika varianter. Tänker att man får prova sig fram om det brinner dåligt eller för bra. Det fina är ju att det går att gjuta om ljusen om det inte blir bra. Bara att smälta över ett nytt vattenbad och göra om i så fall liksom. Och vara försiktigt när det handlar om eld såklart.

Smält bivaxet i ett vattenbad.  Under tiden petar du in veke i vekhållaren, och fäster den genom att doppa änden under vekhållaren i lite vax som får stelna.

Fäst vekhållaren i botten på behållaren du tänkt gjuta i med hjälp av lite smält vax. För att inte veken ska sjunka ner i vaxet innan det stelnat behöver du något att hålla fast veken med. En gaffel så här t.ex. Häll på det smälta vaxet! Till en 60 ml stor burk räckte drygt 50 g vax perfekt. Har man inte tillräckligt med vax, eller ville experimentera går det att dryga ut med vanligt stearin (kolla så det verkligen är stearin och inte paraffin som är en riktig miljöbov!). Jag gjorde som sagt ett par sådana ljus också, men gillar det med bara bivax bäst!

Njut av de vackraste ljusen! Gyllengul färg och med en lätt doft av honung. Höstmys deluxe.

Tips: Vill du lära dig ta hand om produkterna från bikupan? Spana in Lands onlinekurs Hälsa från bikupan.

En liten ekodling - få ekollon att gro.
Skogs- och svampdrömmar från sjukstugan