Ringblomssalva

6 september, 2020

Här hemma blommar fortfarande ringblommorna vackert. Jag och Britta började på vår andra omgång häromdagen, och det är verkligen inte svårt eller krångligt, det tar bara lite tid från blomplock till färdig salva. Ringblomssalva är verkligen en dundersalva som är bra till det mesta. Utslag, torr hud, sprickor och sår till exempel.

Du behöver:

Ett fång ringblommor.

Valfri olja, t.ex. rapsolja eller olivolja.

Bivax, ungefär 20 g per dl olja.

Små burkar att hälla salvan i.

 

För att göra själva salvan behöver man först göra ringblomsolja. Det gör man genom att plocka ett stort fång ringblommor, plocka bladen och låta dem torka, och sedan lägga dem i en burk och hälla olja över dem.

Perfekt jobb för en fyraåring att pilla blomblad.

Bladen ska ligga utspritt på en bricka eller tidning och sedan torka några dagar. Tre brukar bli lagom tycker jag. Sedan lägger man som sagt bladen i en glasburk och fyller upp olja så det täcker bladen. Man kan använda nästan vilken olja som helst. Olivolja, rapsolja, solrosolja, mandelolja…

Jag har gjort det enkelt för mig och använt rapsolja som funnits hemma. Ekologisk varmpressad rapsolja. Fick tips på Instagram om att det är bättre att använda varmpressad rapsolja än kallpressad just när det kommer till salva och rapsolja, eftersom den kallpressade doftar så mycket raps att rapsdoften gärna tar över i salvan annars .

Sen är det bara att vänta.  Tre, fyra veckor ska oljan stå i rumstemperatur. Gärna lite soligt, men inte för varmt. Ha lock på burken, och skaka burken lite lätt emellanåt.

Sedan är det dags att göra salvan! Sila bort bladen från oljan, och värm sedan oljan ihop med bivaxet i ett vattenbad tills bivaxet smällt ihop med oljan. Häll upp på burkar, gärna mörka glasburkar, och sätt på lock.

Gul och vacker. Beroende på hur mjuk eller hård salva man vill ha kan man variera mängden bivax. Ju mer bivax, desto fastare salva. 20 g vax per deciliter olja ger en ganska mjuk salva. Jag testade att göra med lite mer bivax förra omgången och den blev fastare, lite som ett läppcerat kan man säga. Den här vändan gör jag mjukare salva som är lätt att stryka ut lite mer av.

Mjölksyrade morötter
Lök från frö