Bivaxdukar DIY

22 januari, 2020
Kategori:

 

Kolla vilken skatt jag kommit över. Nästan så ni kan känna doften genom skärmen, eller hur?

Jag såg på Mandelmanns och blev påmind om att jag velat testa att göra egna bivaxdukar när Marie gjorde sådana. Lyckligtvis sprang jag ett par dagar senare på en granne som har egna bin, och kom då ihåg att fråga om han hade något bivax över. Igår knackade det på dörren och jag fick den här fina kakan! Doften är helt makalös. Vill sniffa på den mest hela tiden.

Bivaxdukar används som ett klimatsmartare och giftfritt alternativ till plastfolie och plastpåsar för matförvaring. Dukarna blir formbara av vaxet, går att använda om och om igen, och dessutom verkar bivax antibakteriellt vilket ju är toppenbra när det kommer till matförvaring. Rått kött ska man helst inte förvara i en duk, men sånt kan man ju lägga i en glasburk istället. Nu har jag tänkt göra ett gäng sådana här, och förhoppningsvis kan vi skippa plastfolien helt.

Det som behövs är alltså bivax och några bitar gammalt bomullstyg, urtvättat så alla eventuella gifter är borta ur tyget. Jag plockade fram ett gammalt örngott som jag köpt på loppis (påslakanet som hörde till sydde jag vårgardiner av.) och en bomullsduk som jag först köpt på loppis för bara en femma eftersom den var lite missfärgad, och sedan använt en massa tills den fått ännu mer fläckar som inte gått bort. Nu får den leva vidare som matförvaring! Bivax går att köpa i hobbybutiker och lite varstans på nätet om man inte råkar ha egna bin eller en granne som har.

Sätt ugnen på 150 grader. Klipp eller riv ut bitar av tyget. Tänk på att de ska få plats att ligga slätt på en plåt i ugnen.

Riv bivax på ett rivjärn och strö över tyget som ligger på plåten. Jag la mina tygbitar på ett bakplåtspapper för att vara rädd om plåten.

Ungefär så här, kanske att jag tog lite, lite för mycket på den här tygbiten. Sätt sedan in i ugnen, ungefär fem minuter. Ta ut när vaxet har smält och häng upp duken för att stelna till.

Dukarna blir formbara och enkla att använda runt till exempel bröd och grönsaker, eller över en tallrik med mat i kylen. När man använt en gång är det bara att torka av dem med lite ljummet vatten och diskmedel.

Jag tänker göra några dukar till, men har ändå en stor bit bivax kvar. Tänker att jag ska testa att göra lite bivaxsalva någon dag. Har ni några andra tips på vad man kan hitta på med bivax?

Tips: Vill du lära dig ta hand om produkterna från bikupan? Spana in Lands onlinekurs ”Hälsa från bikupan”.

Hur det gick med mitt surdegsbak
Vinterfynd en icke-vinter