Hur det gick med mitt surdegsbak

25 januari, 2020
Kategori:

 

Åh som jag ojat mig över min surdeg i veckan. Surdegsstarten har det varit liv i sedan jag satte igång den, men när jag satte en deg i veckan så började jag tvivla på att det skulle bli nåt ätbart av de första bröden eftersom det jäste så sakta, så sakta. Både deg och utbakade bröd har fått jäsa mycket längre än vad som stod i receptet. Först ungefär 40 timmar i bunken, och sedan har det här brödet jäst ungefär ett dygn efter att jag formade det till ett bröd och lade på plåt. Till slut jäste det i alla fall. Och åh så gott det blev, och vad glad jag är att det blev något av mitt första surdegsbak! Antar att det är så det är med surdegar, att de beter sig lite hur som helst och är svåra att veta i förväg hur de ska bete sig. Kanske är det rent utav lite av charmen.

Frukosten blev ljuvligt god idag. Jag brukar oftast äta ett par knäckemackor med ägg på, men idag blev det nygräddat surdegsbröd med ägg, hemgjord majonnäs och lite mangold och spenat på. Himmel vad gott.

Nu ska jag fortsätta att öva mig på det här med surdegar, för jag antar att det tar ett tag att lära sig hur de fungerar. Jag ska spana lite på loppis efter jäskorgar också har jag tänkt, för det här brödet jäste lika mycket på bredden som på höjden, och om inte annat kanske det blir lite snyggare om det får jäsa i en korg.

Frukosten intogs vid vedspisen eftersom de flesta av köksmöblerna idag var undanstuvade. Jag hade nämligen ringt in min kompis Jossan och bett om tapetseringshjälp. Efter frukosten satte vi igång, och nu har jag ett nytapetserat kök! Ni får se imorgon!

Nytapetserat
Bivaxdukar DIY