Min första surdeg

19 januari, 2020
Kategori:

Igår drog jag igång ett nytt litet experiment här hemma, nämligen en surdegsgrund. Jag har aldrig bakat surdegsbröd innan, men som jag nämnt tidigare så har Jonas och jag bestämt oss för att det här året prova om det skulle gå att bli självförsörjande på bröd som vi bakar på vårt eget mjöl.

Vi odlar  de flesta år eget spannmål, oftast vete och korn, till våra djur, så varför inte prova att odla till oss själva också? En hushållskvarn ska införskaffas och framåt sensommaren, när spannmålet är skördat, kommer vi kunna testa att mala vårt eget mjöl. Jag tänker att det ska bli mycket surdegsbröd, så nu börjar jag öva på köpemjöl.

Igår började satte jag igång surdegen. Jag gjorde den på både råg- och vetemjöl. En dl ljummet vatten som rörs ihop med en halv dl rågmjöl och en halv dl vetemjöl med en gaffel i en ren glasburk. Sedan har den fått stå i skåpet över vårt kylskåp där det är lite varmare än resten av köket, med locket lite på glänt så att luftens bakterier kan komma åt och göra sitt jobb.

Idag gläntade jag förväntansfullt på locket, och visst har det börjat bubbla och leva så smått där i. Så häftigt! Nu ska den matas med 1 dl vatten och lika mycket mjöl varje dag, och på dag fyra ska den förhoppningsvis vara redo att bakas med.

Nu sätter jag tillbaka den i skåpet över kylen och väntar med spänning…

 

Vinterfynd en icke-vinter
Böcker om odling och självhushållning