Böcker om odling och självhushållning

16 januari, 2020

Odlingsåret har börjat hörrni! Fröer är införskaffade, snart ska det första försås, och nu finns det tid för kanske det viktigaste. Planering och inspiration! Jag har bytt ut högen med julböcker i köket mot en trave med mina favoritböcker när det kommer till odling och trädgård. Internet och google i all ära, men inget slår riktiga böcker i utbildningssyfte. Här finns böckerna nära till hands, och det går snabbt att slå upp något man funderar över, eller sätta sig en stund och läsa längre stycken på kvällen.

Här är min lilla hög med favoriter som jag vill tipsa om. De går säkert att låna på biblioteket om man inte vill köpa själv.

”Runåbergs fröer” är en fantastisk uppslagsbok med grundlig information om hur man odlar det mesta.

”Självhushållning i praktiken” av Maria Österåker köpte jag för några år sedan och är en superbra bok om man är intresserad av självhushåll. Allt om det mesta när det gäller odling, djurhållning, slakt och förädling av både mat och t.ex ull. Supertips!

”Rätt ur Jorden” av Bella Linde är också en väldigt bra bok med mycket praktiska råd och anvisningar om hur man anlägger olika sorters bäddar och startar upp en odling från början, eller hur man räknar ut hur mycket man behöver odla för att bli självförsörjande.

”Permakultur! Framtiden i din trädgård.” Permakultur kan man ju läsa och fördjupa sig precis hur mycket som helst om, en hel livsstil. Väldigt intressant och mycket matnyttigt i den här boken. En riktig skolbok känns den som .

Sara Bäckmos böcker ”Skillnadens trädgård” och ”Skillnadens skörd” har jag och inspireras mycket av. Sara är en stor anledning till att mitt odlingsintresse väcktes. Så inspirerande och mycket odlingsglädje utan pekpinnar. Sånt gillar jag!

Och så såklart – Mandelmanns ”Självhushållning på Djupadal”. Jag köpte den i somras när vi besökte Djupadal, och jag vet inte om jag nånsin blivit så inspirerad av nånting som jag blev av vårt besök där. Deras gård och deras sätt att leva. Drömmen. Den här boken är också väldigt bred och lär ut allt från ystning och surdegsbak till att såga timmer. Boken följer årstiderna, fint och bra upplägg tycker jag!

 

Tänk vad mycket kunskap det finns, och så mycket man kan lära sig. Så spännande! Jag planerar för fullt för min nya odlingsplats i gamla grishagen. Snart, snart, snart är det vår hörrni! Ni som odlar, har ni några andra favoritböcker ni vill tipsa om?

 

Min första surdeg
En hälsning från historien.