Bonjour DIY – Gör en plåtburkslampa

13 oktober, 2016
Visst har ni saknat Bonjour DIY? Det har jag och mina bloggkollegor i Bonjour Blogs gjort i alla fall!
För er som kanske inte hängt med så länge så körde vi i våras en pysselstafett där vi turades om att presentera ett roligt DIY varje torsdag. Nu tänkte vi dra igång igen, och först ut är jag!
Är ni sugna på att göra något av våra pyssel vore det superkul att få se! Lägg gärna ut en bild på instagram och tagga med #bonjourdiy så hittar vi.

En gammal plåtburk,ganska så sliten och fyndad på loppis för en femma, en liten lampskärm, en lampfot, konservburksöpnnare och sprayfärg. Vad kan det bli av det?
Om jag säger att det dessutom går på max tio minuter plus lite torktid..?
Japp. Busenkelt helt enkelt, och något som verkligen sätter stilen i t.ex. barnrummet.

Sixten behövde en liten myslampa till sitt rum tyckte både han och jag, och som ni vet vid det här laget ligger det mig inte för att på direkten springa till närmsta lampaffär. Vi rotade fram en gammal lampfot i förrådet och en burk som vi nyligen köpte på en gårdsloppis. Väldigt fin men inte i så bra skick att man skulle vilja hälla sitt kaffepulver i precis. Perfekt att göra om till något annat med andra ord.

Vi började med att skära loss botten från burken med hjälp av en konservöppnare. Locket sitter väldigt hårt på just den här burken, gör det inte det kan man ju limma fast det.
Sedan gick vi ut och sprayade insidan av burken och lampfoten med vit färg. Insidan är bra att ha vit för att ljuset från lampan ska bli vitt och inte färgat.

För att den nya skärmen skulle ha något att sättas fast i lampfoten med satte jag den lilla lampskärmen i tyg inuti burken. Och samma sak här – skulle den vara mycket mindre än burken kan man ju limma fast den också för att hålla den på plats. Min passade så fint att den liksom fastnade ändå.

Färdigt!
Allt materialet förutom sprayfärg går lätt som en plätt att hitta billigt på loppis. En liten lampskärm eller stomme, och en trist lampfot går förmodligen att hitta för ett par femmor.
Obs! Tänk på att använda en glödlampa som inte blir så varm. Alltid bra att tänka på såklart, men kanske särskilt när det blir lite instängt av plåtburken.
Det har blivit ett helt gäng lamppyssel här på bloggen genom åren. 
Ofta är en lampskärm superlätt att göra själv och så sätter det en rolig prägel på rummet att ha en lampa som ingen annan har. HÄRHÄRHÄR och HÄR hittar ni ett gäng andra lamppyssel jag snott ihop om ni vill kika.

Nu släpper jag pysselstafettpinnen vidare till Emma!

Nyårsönskningar
Vårt sovrum för ett år sedan