DIY – Trendiga lampan fixar du enkelt själv!

16 oktober, 2017
Kategori:

Jag tror knappt någon som är minsta lilla intresserad utav inredning har missat att det ett tag varit trendigt med tyglampor där någon form av luftigt tyg hänger på en metallstomme och knyts ihop undertill. De har synts till lite överallt i inredningsreportage och reklam för möbelföretagen. Fint kan jag tycka. Men dyrt! Smålänning som jag är tänker jag som oftast att det inte är rimligt att betala närmare tusen kronor (eller mer!) för lite ståltråd och tyg. Hujedamej. Så jag knåpade såklart ihop en själv, och det är det enklaste pysslet jag visat på länge. Alltså så pass att det känns lite fånigt att förklara hur jag gick till väga. Men äsch, jag gör det ändå. Enkla DIY´s är ju trots allt de bästa!

dsc_0070

dsc_9989

Det här behövs:

Lampskärmsstomme. – Hittas enklast på loppis. Min kostade en tjuga, men var klädd i ett gammalt solkigt tyg. Det var lätt att ta av med en sax och sprättare!

Tyg – Ett lätt och luftigt som släpper in mycket ljus. Linne hade varit väldigt fint, men jag tog vad som fanns i gömmorna och hittade ett perfekt ljusblått i någon slags bäck-och böljatyg.

En liten bit tråd. 

Beroende på hur upphängningen ser ut i lampskärmen så kan man behöva fixa så den går att hänga. Jag fixade det med en gardinupphängningsring och lite ståltråd.

Och så behövs en limpistol, sax och några knappnålar.

dsc_9991

Börja med att mäta hur mycket tyg som behövs. Kom ihåg att mäta där lampskärmen är som tjockast. Klipp ut en bit som är lite bredare än omkretsen på det tjockaste stället. Jag valde att vända min stomme upp och ned, så den tjockare ringen hamnar längst upp på lampan.

dsc_0001

Börja sedan fästa tyget på lampan genom att vika ned en liten kant över lampans överdel och nåla fast.

dsc_0002

Ta bort en nål i taget och limma  fast tyget med en liten limklick med jämna mellanrum. När du limmat hela varvet runt kan du fortsätta och limma ihop skarven där tygändarna möts, så att hela tyget sitter ihop och blir som en lång tub. Jag vek in en liten fåll och limmade så att skarven skulle bli lite snyggare. (Se bilden ovan.)

dsc_0006

För att lampan ska kunna hängas upp (den här stommen har suttit på en golvlampa) fick jag fixa till upphängningsanordningen litegrann. Och det här kan vara det enda kluriga. Man får lösa det på lite olika sätt beroende på hur lampstommen ser ut. Ståltråd brukar dock kunna lösa det mesta! Här använde jag mig av en gardinring och ståltråd som jag fäste ringen med.

dsc_0049

Samla ihop tyget som hänger och knyt ihop med snöret.

dsc_0012-2

Tadaaa!

Trendig lampa på snål smålännings vis. Max femtio spänn på loppis för stommen och tyg. Tusenlappen lägger jag hellre på annat!

 

Rädda det som räddas kan.
Söndagslugnet och arga Asta