En klimatsmart köks-remake

29 september, 2018
Kategori:

 

Minns ni att jag berättade i slutet av förra året att jag testat att måla ett skåp i köket i linoljefärg? Här kommer uppdateringen!

Vi har inte renoverat något i köket sedan vi flyttade in, förutom att jag har målat väggar och panel och så. Köket renoverades senast någon gång på 90-talet av de förra ägarna. Själva köksinredningen har åtminstone inte färgmässigt varit i min smak, men absolut principmässigt. Det är gjort av alträ från gården och byggt hos ett lokalt snickeri. Hur bra? Klimatkök!

Av principiella själ skulle jag heller aldrig slänga ut ett fullt fungerande kök bara för att det inte faller mig precis i smaken. På något vis tycker jag det symboliserar livsstilen och överkonsumtionen i vår del av världen på ett så tydligt sätt. Att det faktiskt går trender i kök. Att folk BYTER kök för att det inte är exakt som de vill ha det eller senaste trenden. Här måste vi ju bli bättre på att tänka långsiktigt och göra någonting av det vi har istället för att köpa nytt.

I alla fall bestämde jag mig i höstas för att testmåla ett av skåpen, som står lite vid sidan av, i linoljefärg. Det tog mig lite längre tid än jag tänkt att få till den sista strykningen, men plötsligt hände det. Kolla på bilden här över! Och nu har jag satt igång med resten av köket.

Fina och klassiska luckor och lådfronter, men kanske, eh.. lite väl orangea. Åtminstone tyckte jag det de första åren när vi flyttat in. För sedan har jag vant mig, och köket känns väldigt mycket som vårat hem nu. Nästan så jag blir lite sentimental av att titta på bilden och tänka att snart är det här varma, trärena köket ett minne blott och nittiotalskänslan utbytt till något som åtminstone lite mer för tankarna till sekelskifte. Åtminstone är det min tanke.

(Den rundade bänkskivan till vänster kan ju också diskuteras, men den får hänga kvar tills det är dags att byta ut bänkskivorna.När de är utslitna alltså.)

Ja snart är färgen ett minne blott, för nu är jag igång med målning av resten av köket! En del av luckorna är nu målade en gång, och några två. Tre strykningar blev bra på det första skåpet jag målade. Vilken skillnad det kommer bli, eller hur? Har målat några luckor utan att skruva ned dem, men resterande luckor  sitter på skåp som vi använder sjuttielva gånger om dagen, så dem behöver jag skruva ned.

7 % oxidgrön linoljefärg målar jag med, och det blir verkligen fint.

När jag ändå är igång och målar så känns det bäst att ge allt en omgång, och jag har därför funderat på vad panelen ska ha för färg… Så här har den sett ut sedan jag målade den vit i början, när vi var nyinflyttade. Eftersom det är mycket skåp i vårt stora kök så ville jag motverka att det skulle kännas kallt med alla grön-blå skåp, så en grå nyans som inte går åt någon kall, blå ton ville jag ha. Jag beställde hem en burk linoljefärg i nyansen ”grå umbra” för att testa.

Testmålade den här väggen, och blev först osäker eftersom den går ganska mycket åt det beigea hållet. Men efter bara ett litet tag hade jag vant mig och tycker nu att färgen passar perfekt. Den ger rummet värme, och känns så mjuk och fin. Har ikväll gett all panel en första strykning. Ska visa er när jag målat ett varv till!

Linoljefärgen är lite mer arbete med än vanlig färg eftersom den ska strykas tunt, tunt. Å andra sidan är den väldigt smidig eftersom den inte rinner. Dock är torktiden lång, och övermålningsbar tycker jag inte den har varit förrän efter nästan tre dygn. Lite kämpigt när det är ett kök där det bor tre barn mellan två och sju år. Puh. Men resultatet blir fantastiskt fint. Sådan levande känsla på något vis. (Tänk så levande med barnfingeravtryck överallt dessutom höhö) Och så är färgen miljövänlig och inte alls farlig att andas in. Kommer eventuellt aldrig måla något i annan färg mer!Är fasligt nöjd med skåpet där uppe till vänster. En helt annan känsla vid matplatsen nu än när det var trärent! Jag jobbar alltid bäst under tidspress, och därför är det så himla bra att det om några veckor kommer ett litet filmteam till mitt kök för ett samarbetsjobb jag ska göra. Då kommer det vara färdigmålat! Annars hade det eventuellt tagit mig minst ett år till hehe. Ni ser ju, det fattas fortfarande handtag där uppe på skåpet!

 

Torka kryddor
Helgrecept - Rödbetsbiffar, jordärtskockssoppa och äppelbullar