Linoljepremiär

24 november, 2017
Kategori:

Ja ni hör ju – jag har äntligen premiärmålat med linoljefärg! Men än kan jag egentligen inte säga så mycket eftersom bara en strykning är gjord. Vår köksinredning har jag velat måla ända sedan vi flyttade hit för nio år sedan, men jag har inte riktigt vågat. Vi har många och höga skåp i köket så det är en hel del målning, och man vill ju gärna inte att det ska bli misslyckat när det är just köksinredning. Det är rejäl köksinredning vi har, och även om de inte sett ut som något jag kanske skulle valt från början så har jag börjat tycka om den.

dsc_0129

De förra ägarna renoverade köket på nittiotalet någon gång, och skåpen specialbeställdes och gjordes av alträ från gården om jag förstått det rätt. Väldigt fin grej tycker jag! Och trots att jag från början inte alls gillade skåpen, särskilt färgen, så har jag vant mig, och kanske till och med börjat tycka om dem. Eller att de känns som hemma liksom.

Men så bestämde jag mig i somras för att jag ändå vill göra något åt färgen. Själva skåpsdörrarna är väldigt enkla och jag tror att om de bara fick lite färg på sig skulle de kännas lite mer tidsenliga med huset. Eller åtminstone inte så nittiotaliga. Handtagen i mässing tycker jag är snygga, och jag gillar att skåpen är så höga och känns lite platsbyggda.

Jag har inte vågat börja med hela köket än, men tänkte att jag kunde börja med skåpen som står bredvid matplatsen (japp, vårt kök är stort!) och inte är så nära resten av köksskåpen. Skulle jag inte bli nöjd så är det åtminstone bara den delen av köket jag tabbat mig med. Linoljefärg känns som det enda rätta att måla kök i i ett hus från förra sekelskiftet, så jag bestämde mig för att våga prova.

Självklart glömde jag att ta bilder helt innan jag började måla, men på den här har jag bara några färgprov nere på dörren, och har sedan målat första luckan uppe med kulören jag till sist valde.

dsc_0130

Jag valde mellan tre nyanser – en blågrå till vänster, en grön i mitten, och en ännu ljusare grön till höger. Efter mycket funderingar valde jag till slut den gröna i mitten. 7 % oxidgrön. Men jag hade lika gärna kunnat välja den blågrå.. Gah. Har fortfarande lite beslutsångest.

dsc_0132

Efter en strykning ser det ut så här. Nästan mer blå än grön än så länge. Lurigast med linoljefärgen är att man måste måla tunt, tunt, tunt. Tunnare än man tänker att det går typ. Och så tar det ungefär två dygn för färgen att torka. Kan säga att jag ångrade mig cirka tvåhundra gånger under torkdygnen att jag inte tagit ner dörrarna och låtit åtminstone dem torka ifred från kladdande barnhänder… Men jag ställde upp diverse skyddande möbler runt skåpet och vaktade det med mitt liv, och vi klarade det. Nu återstår förmodligen två strykningar till, och egentligen hade jag tänkt vara klar till första advent, men jag nöjer mig kanske med en strykning till tills dess. Den långa torktiden gör det liksom lite krångligare när tre barn ska springa förbi skåpet minst hundra gånger var varje dag. Tänker att det vore fint att ha nerverna någorlunda i form till advent också…

Hur som helst är jag redan så fantastiskt nöjd och undrar varför jag inte gjort det här tidigare. Kommer älska mitt kök efter det här!

Känns så bra att göra något bra av det vi redan har. Att slänga ut ett fullt fungerande kök för att man inte gillar stilen känns så vansinnigt, både ur plånboksperspektiv och miljöperspektiv.

dsc_0306

Kommer såklart visa mer när det är klart! Just nu är min målbild fina gröna kransar av lingonris på de färdigmålade dörrarna i jul. Fint kommer det bli.

November genom instagramlinsen
Julbocken Olle och den första snön