Färga ägg naturligt

3 april, 2015
Kategori:
Det finaste att pynta med till påsk (alltid?) vet ni ju vid det här laget att jag tycker är grejer från naturen. Särskilt då ägg till påsk såklart. Igår testade jag för första gången att använda grejer från skafferiet till att färga ett gäng ägg. Knappt svårare än att använda karamellfärg, och jag älskar de mustiga färgerna som äggen fick!

 
Kan ni gissa vad jag använde?

Det gula och det bruna är kokt ihop med skal från gul lök. Bara olika länge. Det bruna är hårdkokt, medan det gula bara fått ligga i vattnet en liten stund. (Koka äggen vanligt först, och doppa sedan i färgbadet om äggen ska ätas.) Till det lila och rosa har jag kokat upp ett färgbad med hallon och blåbär. Samma sak där. Det lila och spräckliga har legat i länge, och blev av misstag spräckligt av hallon som fastnade på skalet. Men det blev fint tycker jag!
Jag försökte mig också på en grön nyans av spenat. Det var svårare, åtminstone på  våra ägg som är ljust rosa-beiga från början. Ett ofärgat ägg ligger bredvid det som blev lite ljusljusgrönt. Man ser ju skillnaden i alla fall.

Är sugen på att experimentera en hel massa mer med färger, men det hinns nog inte med innan den här påsken är över. I alla fall har jag läst att rödkål ger blå ägg, och så tänker jag att rödbetor ger mer rosa ägg än hallon och blåbär. Kanske någon annan har tid att prova?

Nässelpesto
Paradiset