Nässelpesto

6 april, 2015
Så här års är längtan efter att kunna gå ut i trädgården och hitta något ätbart nästan abnormt stort. Sån fantastisk tur att nässelskotten börjat titta upp. 
Förutom att nässlor är riktigt gott, är det också hur nyttigt som helst. Mängder med vitaminer och mineraler innehåller de, och dessutom ska de verka inflammationshämmande. Nässelsoppa är ju en god klassiker, men jag har tänkt hela vintern att jag skulle testa att göra en svensk variant av pesto på nässlor och Västerbottensost. 
Igår, på självaste påskdagen, slog jag till, och efter lite googling bestämde jag mig för att göra ungefär så här. För min smak var det lite väl mycket vitlök i receptet, så nästa gång minskar jag nog en aning på den. Egetntligen skulle också mandeln skållas, men rebellisk som jag är när det gäller recept så struntade jag i det. Funkade alldeles utmärkt.

 Svensk pesto med nässlor och Västerbottenost:

1 liter nässlor. Plocka de små skotten som kommer tidigt på våren.
Salt
1,5 dl mandel
1,5  dl riven Västerbottensost
4 vitlöksklyftor
2 dl olivolja

Plocka nässlorna, skölj och rensa dem och förväll dem ( låt sjuda några minuter) sen i lite saltat vatten. Häll av vattnet, men spara det för det är toppenbra växtnäring till krukväxter(!). Krama ur nässlorna och mixa sönder dem i matberedare. Häll i de andra ingredienserna förutom oljan och mixa ordentligt, späd sedan med olivoljan till önskad konsistens. Klart!

Hur gott som helst till pasta med lite salami eller kyckling.

Öppet brev till vår kommuns politiker - Om att ta till vara på det ni har
Färga ägg naturligt