Öppet brev till vår kommuns politiker – Om att ta till vara på det ni har

9 april, 2015

Här kommer ett lite annorlunda inlägg. Men ett desto viktigare sådant. Kanske mest för oss här i vår lilla by utanför Vimmerby och våra barn, men väldigt mycket också för alla andra. Landsbygden behövs i hela landet och vi borde alla, oavsett var vi bor, kämpa för en levande sådan.

Här, kära politiker i vår kommun, här är något vi vill visa er.

En liten by med framtidstro, och en liten by på tillväxt. Vi vill visa er att vi är beredda att kämpa för vår fantastiska förskola i Pelarne och en levande landsbygd. Att vi och ni och varenda kommuninvånare måste få se värdet i vad vi har bara tio minuter med bil från vår centralort. Värdet inte bara för barnen som bor här, utan för barnen som inte har det här utanför sin husknut. Och värdet för hela samhället i att kunna ge det här till våra barn som en investering i framtiden.

Det här är vad vi vill kämpa för att kunna fortsätta ge till våra barn och vad vi tror att både politiker och kommuninvånare borde få upp ögonen för. Det här är värt att satsas på, inte läggas ned.

Så till alla berörda politiker i vår lilla kommun. Tala om det här för föräldrarna till barnen i stan som står i kö till att få börja förskolan i ett gäng baracker. 

Tala om det fantastiska med vår förskola och hur trygga den gör våra barn. Att i den här lilla barngruppen, här blir varenda unge sedd och lyssnad på. Att barnen som går tillsammans med andra barn i blandade åldrar från början får lära sig att ta hand om varandra. Alla får vara med här och alla ska tas om hand. Om hur de när de sedan börjar skolan i stan förundrar sina lärare genom att ta så väl hand om och se alla andra barn. Tala om att här finns plats och möjligheter för fler barn.

Tala om det stora i att få gå i en förskola så nära naturen. Att gården utanför inte är en fyrkantig liten inhägnad plätt, utan stora, gröna, lekvänliga ytor åt alla håll och kanter, med skogen bara alldeles bakom gärdesgården. Om hur barnen får lära sig och uppleva på riktigt hur maten vi äter produceras. Att de med egna ögon får se hur fröerna de sått växer och blir till mat.  Om hur de hos grannarna fått plocka egna ägg som de använt både till att göra färg och till att äta, eller på promenaderna se hur arbetet går till på en riktig bondgård.

Tala också om den fantastiska byggnaden. Ett gammalt skolhus med högt i tak, luftiga utrymmen och stora ljusa fönster. Att här finns minsann inte minsta tillstymmelse till mögel, och om hur lokalerna aldrig upplevs som trånga och bullriga. Tala om att barnen har ett eget snickeri i källaren, och att i matsalen, där äts maten som lagas i det egna köket av den egna kokerskan. Att det faktiskt finns en hel gympahall som förskolan kan använda så mycket de önskar.

Gör nu det. Och tänk på möjligheterna. Att kunna ta till vara på och utveckla det ni redan har istället för nya lösningar som kostar pengar de med. Att trygga barn ger samhället så mycket tillbaka.

Använd det ni har och låt varenda familj i kommunen få veta hur fantastiskt det kan vara på en förskola. Och att tio minuter i bil är väl spenderade minuter när alternativet är att trycka in så många barn som möjligt i en så kallad paviljong.
Kom igen kommunen. Nu investerar vi i framtiden för tryggare barn!

Stockholmsfynd
Nässelpesto