Fem annorlunda adventsljusstakar att fixa själv

2 december, 2017
Kategori:

Äntligen adventshelg! 

Land Fixat tipsar jag just nu om fem enkla ljusstakar i olika stilar som enkelt går att slänga ihop, och jag tänkte jag skulle dela med mig av tipsen här också. Varför inte lägga en liten stund av lördagen till att fixa en originell adventsljusstake av saker du kanske har i gömmorna?

dsc_0509

Bohemisk mandelkvarnsljusstake

Har du ett gäng gamla mandelkvarnar i gömmorna? Eller kanske ett par att låna ihop av mamma, farmor eller grannen? För att omvandla dem till ljusstakar behövs bara lite mossa och stearinljus.

dsc_0510

Gammeldags flaskljusstake

Gör en ljusstake av gamla glasflaskor! Små minikransar av lingonris är fint att trä över flaskhalsen. Det kan vara lurigt att hitta ljus som passar bra i flaskorna, men det kan lösas genom att antingen använda ljushållare som sätts i flaskorna, eller att ta smala ljus och sedan doppa ändarna några gånger i flytande stearin.

dsc_0542

dsc_0535

Modern träljusstake med grafiskt mönster

dsc_0560

Till den här ljusstaken behövs en stor träkloss, ljushållare i metall med litet hål i botten, skruvdragare och skruv, tjockare tejp och färg som fäster på trä.

Gör rent klossen och tejpa ditt mönster på den (Här användes eltejp – bra eftersom den både är ganska tjock men inte så bred.) Grafiska mönster är lätta att tejpa, och blir eftektfulla! Måla ytorna som ska målas. Låt torka och ta sedan bort tejpen. Skruva fast ljushållaren.

HÄR finns en grundligare beskrivning för den här ljusstaken.

dsc_0622

Rustik brädljusstake

Allt som behövs är en gammal bräda av något slag, ljushållare, skruv och skruvdragare. Här dekorerades ljusstaken med en girland gjord av små granriskvistar. Gör girlanden genom att lägga grankvistarna till varandra en efter en och vira runt med ståltråd. Fortsätt tills girlanden är tillräckligt lång.

dsc_0678

Den gulliga loppisvarianten

Köp ett gäng udda kaffekoppar på loppis och fyll dem med stearin! Kanske har du sparade små ljusstumpar i en låda någonstans? Klipp bort den brända delen av veken och lägg stumparna i en kastrull över ett vattenbad. När massan smält fiskar du upp vekarna och häller stearinet i kopparna. Det behövs inte så långa vekar i kaffekoppsljusen, så det går bra med vekarna som blivit kvar från stumparna! Sätt i vekarna. Vill du inte hålla i dem tills stearinet stelnat kan du lägga pennor eller bestick som stöd.

dsc_0637

Trevlig adventshelg!

Tre vinterfynd
November genom instagramlinsen