Första dagarna i Yorkshire

8 oktober, 2019
Kategori:

 

Vi är mitt uppe i vår resa till Yorkshire i England, Jonas och jag. Det har varit vår drömresa så länge vi varit tillsammans, men inte förrän nu blev den av. Vi har drömt om engelsk landsbygd, pittoreska små byar och storslagna vyer så länge att jag faktiskt varit lite orolig att det inte alls skulle vara sådär fantastiskt som vi tänkt oss. Att vi inte skulle hitta det där riktiga och genuina. Så kom vi hit i söndags, och efter att ha tagit oss ut från Manchester med hyrbilen, på vänstersidan av vägen (!)  började vi ana att det kanske faktiskt skulle bli ännu bättre än vi tänkt oss.

Större delen av resan bor vi här. I ett stenhus från 1600-talet (!!) i Malham i Yorkshire Dales. Vi har följt ägarna till huset (@hilltopfarmgirl) ganska länge på instagram och blev så fantastiskt glada när deras cottage var ledigt just när vi skulle hit. De har också kor och får och vi var nyfikna på att kika närmre på deras gård. Jonas klär sig ofta i engelsk oljerock och keps hemma, så de fick följa med på resan även om han var lite orolig att det skulle kännas knäppt att lajva engelsman här på riktigt. Men äsch, han klär ju i det, min småländske engelsman.

När nyckeln till huset ser ut så här…! Gammalt på riktig.

Vitkalkade väggar, blommiga och rutiga textilier, mjuka mattor och fåtöljer framför en kamin. Så brittiskt att man nästan inte tror det är på riktigt.  Är det nåt de kan i England så är det det där med mys och hemtrevnad. Nu vill jag bara göra engelskt hemma . Tweed, mustiga färger och blommiga kuddar, mmm…

En tavla av huset vi bor i. Det finns så otroligt mycket gamla hus här. Vårt hus hemma i Kulla från sekelskiftet 1900 känns plötsligt nästan modernt.

Vi bor verkligen i en by mitt ute på landet, men bara en kort stig nerför backen i trädgården och genom den här grinden så är vi på bygatan.

Pittoreskt är bara förnamnet.

Hösten har inte kommit lika långt här som hemma, så många träd är fortfarande gröna, eller lite rödfärgade, men vildvin som blivit rött växer lite överallt. Goals för mitt nyplanterade vildvin hemma…

Igår förmiddag tog vi en promenad på kullarna där gårdens djur går och betar. Helt makalöst vackert. Malham ligger i nationalparken Yorkshire Dales, och det finns många fina vandringsstråk vägar över kullarna. Överallt slingrar sig hundratals år gamla stenmurar av kalksten som delar av betena. Kan inte låta bli att tänka på alla händer som arbetat med dem i dessa branta backar. Djuren går högt upp på kullarna och betar.

Första dagarna har vi varvat promenader, god mat, pub-besök och lite besök i maskinpark för Jonas del. Hittintills är intrycket att engelsmännen är så otroligt gästvänliga och omhändertagande. Vi njuter några dagar till.

Tisdag vid Malham Cove
Veckan som gick - Tomatskörd, kycklingar och kanelbullar