Första grässkörden

3 juni, 2020
Kategori:

Det är bråda dagar nu. Jag är gräsänka, i ordets rätta bemärkelse, sedan i måndags när årets första grässkörd inleddes. Det är högtidligt. På sätt och vis det viktigaste på hela året, att säkra vinterförrådet med mat till djuren. Liksom navet i hela vårt arbete, det och kalvningarna. Dagarna innan gås maskinerna igenom och görs redo för att slå gräs, stränglägga, köra hem lass efter lass med gräs och packa det i stora silofack. Och så i måndags var det dags och det är verkligen högtidligt och med spänd förväntan som arbetet sätts igång.

Nu ser det ut så här på alla åkrar närmast gården. Gräset är borta och åkrarna skiftar i ljusare grönt än innan när gräset stod högt. Det doftar nyslaget gräs mest överallt. Sommar.

Gräset är fint och det flyter på fint än så länge. Jonas, vår dräng Lukas och ett par extra drängar för skörden jobbar på dygnets alla ljusa timmar. Det gäller att slå ner så mycket gräs att de hinner bärga det, packa det och täcka innan regnet kommer framåt helgen. Då blir det lite paus, och resten får göras när det blir torrare väder nästa vecka.

Det har varit varma dagar, och vi har nästan lurats att tro att det blivit sommarlov, barnen och jag. De stora barnen har fått sluta fritids tidigare om dagarna och komma hem till mig och lillasyster. Som lite sommarlovsuppvärmning nästan, och sista dagarna har vi badat varenda kväll. Till och med jag. Vi sover för öppet fönster, och till skillnad från de annars tysta nätterna så är det nu liv och rörelse på gården en bra bit efter att mörkret fallit, och vi somnar till ljudet av arbetande maskiner.

Jag gick ut en sväng med kameran för att fånga sommarkvällen. Sommarljuset lyser så fint på ladugårdarna och de får en speciell rödvarm färg i kvällsljuset. Och månen lyste över Jonas som packar för fullt med den gula lastmaskinen. Nu, när jag skriver, har det mörknat nästan helt, men brummandet från lastmaskinen fortsätter. Tryggt och stadigt på något vis. Vi fyller ladorna. Djuren får mat.

I hagarna har maskrosorna avlösts av smörblommor. Och de lyser som miljoner små stjärnor på ett gräshav om kvällarna. Oändligt vackert.

Ikväll väntar jag in Jonas. Tar min morsdagsbok som ligger på verandan, kryper upp i soffan och inspireras av den här fina skildringen av engelsk landsbygd, inredning, konst och trädgård. Har bara småbläddrat än så länge men nu tänker jag djupdyka.

Mitt lilla gröna
Britta siktar mjöl