Mitt lilla gröna

4 juni, 2020

 

Jag vill knappt vara inomhus nu. Det är så fantastiskt roligt att få gå och påta i landen, styra upp odlingar och rabatter och faktiskt till och med rensa ogräs. Mitt lilla växthus fick en ordentlig omgång häromdagen, och hjälp vilken skillnad det blev bara med lite fönsterputsning. Nu är där städat och prydligt, och de flesta plantor på plats.  Inte för att där ryms så där värst mycket grönsaker, för det är ganska så pluttigt mitt lilla växthus. Men gulligt. Och nog utnyttjar jag utrymmet rätt bra tycker jag.

På framsidan står ett litet planteringsbord, eller en trälåda på ett par bockar. Perfekt att stå och drälla med jord där är det i alla fall, och vackert i sin enkelhet är det på något vis. 

Är så glad för mitt lilla växthus. Ganska ofta får jag frågor på Instagram om jag kan visa konstruktionen, men alltså jag vet inte ens om det finns en konstruktion?? Jag köpte växthuset från en tomt där hela trädgården skulle grävas upp, och om jag inte minns fel, huset rivas. Växthuset hade byggts där för länge sedan av en farbror som bodde där, och det är verkligen ett hemmabygge. På gulligaste sätt. Men mer brädkoja än något en skulle våga visa upp för någon med snickarskills.

Efter mycket styr lyckades vi få hem växthuset, men man kan knappast säga att det var i ett stycke. Puh. Så konstruktionen..? Eh. Lappverk. Klipp och klistra-style. På allra charmigaste sätt. Jag älskar det!

Det är så mysigt så här på försommaren, innan det blir djungel. Då sitter jag gärna här och sippar kaffe och doftar på tomatplantor.

I bäddarna har jag tomatplantor, och en ensam gurkplanta. Plus en massa små kålplantor som ska få flytta ut. Och vintersådda morötter längs med kanterna. De börjar växa till sig och det dröjer inte hur länge som helst tills vi har små söta minimorötter att skörda.

Fönsterbrädor och krukor håller jag på som bäst att fylla med kruktomater och chiliplantor. Och om ett par veckor får basilikan flytta ut också, men de är riktigt känsliga när det kommer till kyla, och vill ha natttemperaturer över åtta grader om de inte ska bli kinkiga. Jag har också fått ett litet citronträd som ska få husera här i sommar.

 

Gulliga små skyltar som en vän till oss skrivit för hand.

Och så lite allt möjligt gammalt jox som pynt såklart. Det är ju det roligaste.

Hinkar och byttor överallt.

Och en krok att hänga av sig koftan på.

Och utsikt över trädgård i kvällssol. Vildvuxen gräsmatta, arbetskläder på tork och ungarnas studsmatta.

På mors dag förra året fick jag en kaprifol, och den tar sig så fint. Tänker att den ska få klättra upp och klä in den här gaveln . Den jobbar på bra, och full med knoppar är den nu. En stockros står där bredvid kaprifolen också. Den sådde jag förra vintern inomhus och här har den stått i ett år nu. Hoppas på vackra blommor senare i sommar!

Jag hjälper kaprifolen att få fäste med små märlor som jag spikar fast och trär grenarna igenom. Tycker det blir fint och nästan osynligt. Ska göra samma med vildvinet vid verandan som nu fått fart och börjat växa. Måste visa er det också snart!

Som sagt är jag så glad för mitt lilla gulliga växthus, men vet ni? Jag har köpt ett till. Vill ju kunna odla mer. Fylla frysen med tomatsås, och få plats med fler gurkor och massa annat. Nu ligger det ett växthus på tjugo kvadratmeter här hemma och väntar på lugnare tider när vi hinner sätt upp det. Som jag längtar!

 

Sommarlov
Första grässkörden