Julböckerna

30 november, 2019
Kategori:

 

En tradition som jag tycker är alldeles särskilt mysig och stämningsskapande inför jul är att ha en liten hög med julböcker som åker fram ur gömmorna lagom till första advent. Den där högen växer med någon eller ett par böcker för varje år,  och de allra flesta böckerna är köpta på  loppis och second hand såklart. Häromdagen köpte jag årets nytillskott på Erikshjälpen för en tia styck.

Efter lunch idag plockade jag fram böckerna och det är alltid en sådan mysig stund. Böcker man inte läst sen förra julen, och bilder som manar fram julkänslor på ett väldigt speciellt sätt.

Allt från Viktor Rydbergs ”Tomten” med vackra bilder till, till Jul i Bullerbyn och någon Disney-bok om Musse piggs jul.

Pettson får julbesök är en storfavorit liksom Astrid Lindgrens ”Jul i stallet”.

Gamla, makalöst vackra ”Olles skidfärd”. Vill rama in varenda bild i den boken.

Lika så med ”Jul i Bullerbyn”. Finns det någon som skapat så stämningsfulla bilder som Ilon Wikland? Det här är nog den boken som väcker mest barndomsminnen för mig. Har läst den så många gånger som barn att varje bild känns som om jag varit där själv. Ett eget julminne.  Hoppas nu innerligt att böckerna kommer väcka sådana här barndomsjulkänslor hos mina barn med när de är vuxna.

Och här är nykomlingarna för i år.  ”Här kommer tomten!” med klassiska illustrationer av Erik Forsman. En riktig julboksklassiker tänker jag. Och sedan är ny för oss – ”Sagan om julträdet”. Den tyckte vi mycket om! Både berättelsen och bilderna.

Vad har ni för julboksfavoriter?

Adventshelg på småländska
Novemberskörd