Kålskörd

23 juli, 2018
Kategori:

 

Jag gillar att odla kål. I år har jag inte fler sorter än svart- och grönkål, men jag undrar om inte det är mina favoriter. Så fantastiskt gott.

Kruxet med kålodling är ju som de flesta odlare vet att alla insekter också gillar kål. Särskilt kålfjärilslarver har jag fått tampas med. Egentligen vore ju det ypperligaste att lägga nät över plantorna, men samodlar man grönsaker och blommor som jag gör så känns det hemskt tråkigt att täcka hela härligheterna med fult nät. Så jag går mina rundor och lyfter på varenda kålblad,  letar efter ansamlingar med gul-orangea små ägg och klämmer sönder dem. Hinner äggen kläckas blir de till mängder med små larver som ganska snabbt äter stora hål i kålbladen, och tillslut äter upp precis allt så bara bladnerverna sticker upp som små pinnar. Hemskt tråkigt.

Men nu har jag i ärlighetens namn börjat slarva med äggletandet. Jag orkar inte i värmen.  Innan   jag slarvat för mycket gjorde jag dock ett ryck och skördade en rejäl omgång svart- och grönkål. Mest grönkål har jag. Bladkålen är så bra för de funkar fint att bara hacka och frysa in. De behöver alltså inte förvällas innan.

Nu börjar flera av plantorna vara rejält risiga och mycket är uppätet av larverna. Men äsch. Jag har frysen full med kål ändå. Alla ska väl ha sitt tänker jag. Några som också krävde sin beskärda del var bockkillingarna Lasse och Bosse som lyckades rymma in i köksträdgården för några dagar sedan och mumsade i sig två grönkålsplantor, humlen som ska klättra på staketet, en libbsticka-buske samt trampade sönder rabarbern. Suck.

Grönkålen ska få bli smaskiga pajer i höst. Till julbordet gör jag alltid en grönkålspaj med ädelost. Mums. Så fint att få plocka fram lite av sommarens grönkål då.

En modern kålklassiker skulle man väl nästan kunna kalla svartkålschips? Löjligt gott, och väldigt enkelt, och passar att göra av grönkål också såklart. Jag gjorde en plåt medan jag hackade kålskörden. Extra gott blir det med någon lite finare olja, gärna svensk rapsolja! Den här gången använde jag den på bilden från Nöbble gård. Rapsolja med smak av vitlök, timjan och rosépeppar.

Riv kålen i lagom stora bitar och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Ringla över olja och gnid in bladen med oljan ordentligt. Strö över salt och sätt in i ugnen på 200 grader. Det tar max 10 minuter, men håll koll så de inte blir brända!

Alla barnen gillade chipsen också. Hade väl aldrig trott att mina grönsaksrädda barn skulle sitta och mumsa kål för glatta livet.

Kål i magen, kål i frysen. Förhoppningsvis hinner en sista omgång med små kålplantor växa till sig och ge lite skörd i höst också.

Sommarens loppisskörd
Torka