Lagra äpplen

18 oktober, 2020

Vi har turen att ha två Ingrid Marie-träd. Klarröda, saftiga och syrliga juläpplen som passar bra att lagra och spara hela vintern. I år finns det ingen hejd på hur mycket äpplen det är. Vi ägnade en stund på eftermiddagen idag åt att plocka äpplen i Grönshult och fick med oss två stora korgar med perfekta Ingrid Marie-äpplen. Lycka.

Träden bågnar under tyngden. Har aldrig sett maken till så mycket frukt. Den röda färgen är så vacker,  och jag älskar att använda de här äpplena till julpynt. Jag brukar lägga dem på spiselkransen i köket, hänga dem i granar framför verandan och göra små ljushållare av dem. 

Bästa sättet att lagra äpplen kommer här:

För det första – Kolla att äppelsorten lämpar sig för lagring. Vinteräpplen funkar bäst. Använd bara fina, oskadade äpplen som du varit riktig försiktig med. Absolut inte fallfrukt till lagring, då riskerar de att ha fallskador inuti som inte syns, men får äpplet att ruttna inifrån. Här får man vara försiktig och plocka omsorgsfullt. Lägga mjukt i korgen.

Slå in varje äpple i lite tidningspapper. Japp, lite tidskrävande, men så värt. Börjar det ruttna äpplen så sprider det sig inte lika lätt till resten av frukten.

Lägg luftigt i trälådor, eller andra luftiga korgar eller lådor. Lägg inte för många lager så det blir tungt på äpplena underst. Förvara svalt men frostfritt. Gärna i matkällare eller liknande. Våra ska få stå i en kallvind i huset i år har jag tänkt.

Med den här metoden brukar våra äpplen stå sig hela vintern. De år vi får så mycket äpplen att det finns att lagra förstås. Och det gör det i år, så det gäller att passa på ordentligt tänker jag!

En rejäl laddning med rosa, syrligt äppelmos blir det också. Hej äppelvinter!

 

 

 

Höstens tjusigaste loppisfynd
En 1800-talssoffa och ett engelskt möbeltyg - en kärlekshistoria.