Lillstugan

7 juni, 2017

Längst ner i vår trädgård ligger ett gammalt torp. Lillstugan kallar vi det. Förmodligen är den från 1800-talets första hälft, och det känns som att kliva rakt in i historien när man går in där. Öppen spis både i det stora rummet och i köket, lågt i tak, höga trösklar och breda gamla golvbrädor. Senaste renoveringen gjordes i slutet på 70-talet, och trots att den stilepoken kanske inte hör till mina största favoriter, så renoverades det lilla huset väldigt fint med blommiga tapeter och mycket av den gamla känslan kvar. Åh som jag hade velat se det nyrenoverat då. Nu har tapeterna lossnat, färgen flagnat, och fukt letat sig in bakom masoniten som sattes upp.

Vi har fantiserat ända sedan vi flyttade till Kulla om att göra i ordning Lillstugan så vi kan använda den till gäststuga och kanske lite uthyrning på somrarna, och nu äntligen är vi (eller mest jag) igång!
Som så många andra projekt vi drar igång blev det lite spontant. Jonas satte igång att städa ut all bråte vi hade där, och sen var tanken att jag bara skulle måla taket i stora rummet – men så kändes det plötsligt som att om vi ändå skulle dra igång så kunde vi lika gärna göra det ordentligt.

Det stora rummet i stugan tapetserades med en helt fantastisk klarblå tapet i senaste renoveringen, och min ursprungliga plan var att behålla den. Den passar så fint ihop med det vita taket och det grånade skurgolvet, men när jag började granska underlaget lite noggrannare insåg jag att det inte skulle bli bra. Den är uppsatt på nån sorts masonit som spikades upp över den gamla tapeten, och masoniten har blivit både fuktskadad på sina ställen, och myrbebodd på andra. Den timrade väggen bakom är däremot i fint skick. Tänk så rejält man byggde förr!
Med tungt hjärta började jag alltså riva bort den fina blåa tapeten. Dock finns det några helt oöppnade rullar av den kvar i ett förråd i stora huset, så jag kan sätta upp den någon annanstans i stället.

Som tur är finns det ju något roligt med att riva väggar också! Nämligen att få se vad som döljer sig där bakom… Och när det här tittade fram gjorde jag små glädjetjut! Som väntat inte i nåt vidare skick, men ändå – så roligt att få se hur det har sett ut här innan!
Här syns också lite av taket som blivit skrapat (puh!) och en omgång med färg.
Nu är planen att riva klart resten av masoniten innan vi kan sätta upp nya skivor och tapetsera. Letar för fullt efter någon annan blå tapet som skulle kunna passa!

Det där med att hålla sig till ett projekt i taget verkar inte vara min grej, så nu får ni hänga med på det här projektet med! I köksträdgården växer det så det knakar, och det är verkligen på tiden att ni får se vad som hänt sedan sist. Dessutom har vi hittat på ännu ett projekt – vi har nämligen gått och köpt oss en skock med får! Mer om det snart alltså.

Stora köksträdgårdsinlägget - Nu grönskar det!
Maj genom mobilkameran