Majfest under körsbärsträden
Det är så magiskt vackra dagar nu. Runtomkring vårt hus och gården står körsbärsträd och äppelträd i full blom. Syrénerna slog ut idag och det är svårt att inte känna lite vemod över att den vackraste tiden är så kort. Jag hittade ett gäng bilder i datorn från den här tiden för två år sedan och kom på att jag aldrig visat dem här på bloggen. Försommarfest med enkel mat från trädgården! Hoppas ni gillar det!
Jag tänker att det bästa sättet att njuta, och riktigt suga ut det godaste av våren och försommaren måste vara att dra ihop en enkel liten vårfest, och bjuda på mat som går att göra på saker som finns i trädgården redan nu. Det måste väl vara något av det man längtat efter allra mest hela långa vintern, att få plocka mat i i trädgården? Har man inte varit ute i väldigt god tid och dragit upp grönsaksplantor och kanske planterat i växthus eller varmbänk, så får man vackert vänta ett tag till på sin hemproducerade mat. Men nässlor, några späda rabarberstjälkar, svarta vinbärsblad och gräslök hör till saker som tittar upp allra först i trädgården, utan att man måste lägga något som helst arbete på det.
Här kommer förslag på en enkel försommarmiddag. Antingen serverar man allt som en liten buffé, eller som en liten trerätters med knäckesticks som förrätt.
Knäckesticks med färskost, gräslök och picklad rabarber.
Nässelpizza
Rabarberkompott i glas
Svartvinbärsbladssaft
En gammal dörr, med lås och handtag kvar fick tjäna som bord på ett par bockar. Låset och dörrknoppen blir de vackraste dekorationer! Blanda udda porslin, gamla linnehanddukar som servetter, och olika små glasvaser till blommor och ljus. Enkelt och försommarvackert!
Knäckesticks med egengjord färskost, gräslök och picklade rabarber.
Färskost med gräslök
- 1 liter filmjölk
- Salt
- Svartpeppar
- Gräslök
Häll filmjölk i ett kaffefilter eller i ett durkslag med en kökshandduk i och ställ svalt för att rinna av över natten. 1 liter filmjölk ger ca 300 g färskost.
Smaka av med salt och svartpeppar. Hacka gräslök och strö rikligt över osten.
Picklad rabarber med sting
- Några rabarberstjälkar
- 1 dl socker
- 1/2 dl ättika (12%)
- 1 dl vatten
- chiliflakes
Hyvla långa remsor av rabarbern och lägg i en liten glasburk. Koka upp socker, ättika och vatten till en lag. Rör tills sockret löst sig. Krydda lagen med chiliflakes efter behag. Häll den varma lagen över rabarbern och låt svalna. Sätt på lock och låt stå några timmar innan servering. Gärna över natten!
Nässelpizza
Här har jag använt nässelpesto istället för tomatsås på pizzan. Själva degen kan man köpa färdig, och så lägger man krutet på att göra en god nässelpesto med mycket smak istället. Här hade jag bara så små söta körsbärstomater på förutom nässelpesto. Och så någon god riven ost. Smaskens!
HÄR finns recept i ett gammalt blogginlägg. Min svenska variant på pesto, med nässlor och Västerbottensost.
Rabarberkompott med vaniljkvarg och havreflarnscrunch
Rabarberkompott (Fyra glas)
500 g rabarber
1 dl socker
1 citron
Ev. lite kardemumma
Skär rabarbern i mindre bitar och lägg i en kastrull. Koka tillsammans med sockret och ev. pyttelite vatten. Tillsätt citronsaft. Om man vill kan man krydda med lite kardemumma eller vaniljstång. Koka ihop till en kompott. Låt svalna och fördela i glasen. Toppa med vaniljkvarg, krossade havreflarn och en kvist citronmeliss.
Servera allt tillsammans med försommarens godaste saft, svartvinbärsbladssaft. Det receptet tänker jag lägga ut här nästa vecka. Håll utkik, eller googla fram ett annat om det är brått!
Ledlampslingor i träden ger mysstämning när det skymmer. Och feststämning redan i dagsljus.
Ladda upp med ett gäng filtar, tänd ljus och njut, njut, njut! Snart är den bästa tiden över. Men vi kan trösta oss med att hela sommaren väntar, och den är inte så dålig den heller.
0 kommentarer