Midsommarafton

22 juni, 2015
Kategori:
 Vi hade ju kvällen innan midsommarafton bestämt oss för att fira i Grönshult. Det ligger bara ett par mil härifrån och är min mans släktgård som vi nu äger. Huset brukar vi hyra ut till turister på sommaren och det här var sista chansen att få njuta lite grann av stället innan första sommargästerna skulle komma.
Till eftermiddagen hade vi bjudit ut våra vänner Matilda och Björn på lite midsommarmat så jag fixade mest med maten på förmiddagen. Jag gjorde en liten midsommarbuffé där det mesta, förutom laxen och sillen, var från vår egen gård och trädgård. Det är lyx på riktigt det. Potatisen i trädgårdslandet är dock inte riktigt klar än, men snart! I alla fall blev det en Västerbottenspaj gjord på ägg och mjölk från gården, och potatissallad med lite allt möjligt från trädgårdslandet. Och så lite annat  jox som sill och köttbullar såklart.
 

Vår lilla gård. Med de fina, toppiga små husen som hälsar välkommen på varsin sida av vägen när man kör in till oss. Det är en gammal gård. De små husen och bostadshuset ska vara byggda redan på 1700-talet och det skulle vara så fantastiskt roligt att få veta mer om gårdens historia. Till vår släkt kom den i alla fall för snart hundra år sedan när Jonas farfars far köpte den.

Vi skippade midsommarfirandet i byn längre bort pga av regnet och vi glömde till och med bort kransarna i år. Lugnt och skönt hade vi det i alla fall och dukade i ordning på verandan.

 
Gästerna kom, vi åt och hade det trevligt, och sen tog vi en liten tur till länets högst belägna plats som ligger ett stenkast bort. Lilla Norrland i Småland nästan. Fint trots dimma och regnrusk!

 Far och son. Fjärde och femte generationen i Grönshult! Gillar dom skarpt!

Sen var det ju såklart dags för den obligatoriska midsommartårtan. I år gjorde jag en superenkel variant som jag blev bjuden på av min vän Fine en dag förra sommaren. Så himla god och somrig med marängbotten och grädde blandad med hackade jordgubbar och dajm.

Och där satt vi sedan ända tills vi fick slänga på oss filtar och tända värmeljus. Finaste sortens midsommar, trots att vi missade både dans och kransar!

Fioler och pioner
En midsommardagsmorgon